Vihar előtt

2019. július 24. 07:08

Kottász Zoltán
Magyar Nemzet

Nem lehet kétségünk abban, hogy az EU-kilépéssel járó hirtelen gazdasági sokk után talpra fog állni az ország.

„A Theresa May utódjának megválasztott Boris Johnson tegnapi győzelmi beszédében nem mutatta annak jelét, hogy elkeseredett volna, sőt a gazdaság fellendítését, a biztonság növelését, a brexit miatt mélyen megosztott ország egyesítését ígérte. Szerinte minderre az Európai Unióból való távozás után is képes lesz Nagy-Britannia.

Nem lehet kétségünk a ma hivatalba lépő új kormányfő szavainak őszinteségében, ahogy abban sem, hogy az EU-kilépéssel járó hirtelen gazdasági sokk után talpra fog állni az ország, de Nagy-Britannia modern kori történelmének ismeretében komolyan fontolóra kell venni a Financial Times és Gordon Brown figyelmeztetését. A II. Erzsébet nevével fémjelzett korszak, az elmúlt mintegy hetven év ugyanis a monarchia eljelentéktelenedéséről és az egykor szebb napokat megélt birodalom hanyatlásáról szólt. Mint közismert, ez a birodalom valaha annyira szerteágazó volt, hogy ott sohasem nyugodott le a Nap. Ez a birodalom azonban ma már csak egy sziget, amely esős időjárásáról híres, de a klímaváltozás miatt néha még a Nap is előbukkan.

Bár a birodalom megszűnése Hongkong 1997-es elengedésével véglegesnek tűnt, a 2016-ban megtartott brexitnépszavazás következtében még tovább zsugorodhat a szigetország mérete. Az amúgy is feléledőben lévő skót nacionalizmusnak ugyanis újabb táptalajt adott a referendum, amelyen a skótok – az angol és a walesi lakosoktól eltérően – az EU-tagság fenntartására szavaztak. Az Egyesült Királyság egysége szempontjából törékeny a helyzet Észak-Írországban is, ahol lassan – egyszerű demográfiai okokból – többségbe kerülnek a katolikusok, s amely országrész felett mintha a brit korona elvesztette volna befolyását.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/152080

Ajánljuk még a témában