Boris Johnson szerdán veszi át Nagy-Britannia vezetését

2019. július 24. 07:48

A Brexitért valószínűleg újra harcjárműre „pattanna”, mint ahogy azt 2017-ben Észtországban tett.

Szerda délutántól Boris Johnson volt brit külügyminiszter, London egykori polgármestere lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke a távozó Theresa May utódjaként. Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért.

Kedden bejelentett győzelme - tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt kormányon van - a brit parlamentarizmus konvenciói alapján egyben a miniszterelnöki tisztség elnyerését is jelenti. A két jelölt közül a Konzervatív Párt tagsága választhatta meg az új vezetőt postai szavazással. Hunt 46 656, Johnson 92 153 szavazatot kapott.

A szavazáson a párt hozzávetőleg 160 ezer tagjának 87,4 százaléka vett részt. Theresa May ma délben még részt vesz miniszterelnöki pályafutásának utolsó parlamenti vitanapján, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdánként esedékes alsóházi félóráján, majd felkeresi a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, és hivatalosan bejelenti az uralkodónak lemondását.

Ezután Boris Johnson járul az uralkodó elé, és bejelenti szándékát a kormányalakításra, amellyel a királynő formálisan meg is bízza. Johnson a 93 esztendős, 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő tizennegyedik miniszterelnöke lesz; az első Winston Churchill volt.

(MTI, az ERR fotóján egy 2017-es észtországi látogatáson látható az új brit kormányfő)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/152084

Ajánljuk még a témában