Változás az amerikai abortusztörvényben

2019. július 23. 16:39

A kormány szigorítja az abortuszokra vonatkozó törvényeket Amerikában.

Donald Trump kormánya közel négyezer klinikának adott szeptemberig határidőt arra, hogy bizonyítsa, nem ajánlott fel abortuszt a pácienseknek. A kormány megbízottjai értesítették arról a kilinikákat, hogy csak hetek vannak hátra arra, hogy megfeleljen az új szabályrendszernek. 1970-es alapításától a Title X a nemzet egyetlen szövetsége, amely kizárólagosan tervezett gyerekvállalási programokkal foglalkozik klinikákon keresztül. A szervezet munkája nyomán közel négymillió alacsony-bevételű személy juthat többek között olyan szolgáltatásokhoz is, mint a nemi úton terjedő betegségek szűrése, rákszűrés és fogamzásgátlás.

Lehet, hogy a Title X programjával kapcsolatban álló klinikák nem ajánlottak fel abortuszt, de az, hogy alapítványi tőkét használjanak fel abortuszok kifizetésére illegálisnak számít. A Trump kormány által hozott törvényváltoztatások miatt a klinikáknak már pénzügyileg is el kell szeparálnia egymástól azokat a beavatkozásokat, amelyek esetlegesen tartalmazhatnak abortuszt. Egy aláírásos igazolással kell bizonyítaniuk az intézményeknek, hogy programjuk nem ajánl fel abortuszt.

Ezen felül bizonyítani kell, hogy egy esetleges abortusz sem kapcsolható a tervezett családépítés programjához. A Title X egyik kedvezményezettje így nyilatkozott a programról: „Abszolút változást lesz az, hogy a szolgáltatások alapítványokon át juthatnak el hozzánk.” Számos támogatottja a programnak már kinyilvánította, hogy nem ért egyet a változásokkal. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/152063

Ajánljuk még a témában