Fidesz-blokkoló Momentum: a demokrácia megcsúfolása, ami az EP-ben zajlik

2019. július 23. 12:36

Nem tűnt-e fel nekik, hogy a Fidesz-KDNP 13 tagú EP-küldöttsége jóval nagyobb legitimitással rendelkezik itthon, mint ők ketten? Milyen alapon tesznek keresztbe a magyarok többsége akaratának?

Az Európai Parlament CULT szakbizottságában az EP-képviselők többsége a Fidesszel szembeni ellenérzésük miatt nem támogatja Bocskor Andrea jelöltségét, és ugyanebből az okból tiltakoztak két másik szakbizottságban is a Fidesz-KDNP-s alelnökjelöltek, Hidvéghi Balázs (állampolgári jogi bizottság) és Trócsányi László (alkotmányos ügyek bizottsága) ellen – olvasható az Eurológuson.

Bocskor és más Fidesz-KDNP-s politikus jelölését az EP pozícióira a parlamenti szokásokkal szembemenve nem támogatják az EP baloldali politikusai, hiába jelölte őket a néppárti frakció, és hiába egyeztek meg egymás között a parlamenti frakcióvezetők a jelölésükről.

 

Donáth Anna momentumos EP-képviselő azzal dicsekszik a Facebookon: „Két hete ötből három fideszest nem választottak meg az Európai Parlament szakbizottságainak vezetésébe”, és hogy „azóta sikerült teljesen megakadályozni Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnök kinevezését a Foglalkoztatásügyi Bizottság elnöki pozíciójára.” Szerinte „már a Néppárt is érzi, hogy a legfontosabb bizottságokba, például a magyar kormány jogállamiságot lebontó törekvéseit is figyelemmel kísérő LIBE-be nem fognak fontos pozícióra megválasztani egyetlen fideszest sem”, „ez pedig azt is jelentheti, hogy a Néppárt várhatóan le fogja cserélni Hidvéghit egy olyan képviselőjére, aki nem egy Európa-ellenes párthoz tartozik”.  Mindennek a Donáth-féle indoklása az, hogy „a magyarok érdeke az, hogy egy erős Európában, egy biztonságos jogállamban élhessenek”.

Nekem is lenne viszont pár kérdésem a momentumosokhoz: például, hogy

zöldfülű képviselőkként milyen alapon rúgják fel az EP szokásjogát?

Nem tűnt-e fel nekik, hogy a Fidesz-KDNP 13 tagú EP-küldöttsége jóval nagyobb legitimitással rendelkezik itthon, mint ők ketten? Milyen alapon tesznek keresztbe a magyarok többsége akaratának? A Fidesz-KDNP, tetszik-nem tetszik, jóval több magyar szavazót képvisel az EP-ben, mint ők. A blokkolós manőverrel a Momentum két képviselőnője gyakorlatilag a szavazók többsége akaratának érvényesülését akadályozza. 

A Momentum EU-s retorikája Európával azonosítja az Európai Uniót, ebből pedig szerintük többre van szükség. Nem mondják ki, de ők is a Gyurcsány-féle Európai Egyesült Államok irányába menetelnének. De milyen alapon kényszeríti rá saját EU-értelmezését egy törpepárt

SZDSZ-es zsarolós jelleggel arra a többségre, amely nem osztja az EU iránti eufóriájukat? 

Hol van ilyenkor a máskor olyannyira áhított-imádott konszenzus és annak keresése?

Ez az egész színjáték az Európai Parlamentben, a Fidesz- és Pis-ellenes hiszti, a demokrácia megcsúfolása, választók nagy tömegei akaratának semmibe vétele. Ettől nem lesz szimpatikusabb sem az EP, sem az EU. És persze a baloldali pártok és EP-frakcióik sem.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/152031

Ajánljuk még a témában