A vesztesek voksa

2019. július 23. 11:15

Dávid Ferenc
Népszava

A Jobbik egyetlen delegáltja elfogadja ugyan von der Leyen európai programját, de az elképzeléseket megvalósítani akaró személyt már nem képes támogatni.

„Ha hihetünk a magyar hírforrásoknak (és a képviselői közléseknek), a Fidesz 13, a DK 4 és a Momentum 2 szavazata jelentős mértékben segítette von der Leyen asszonyt a kis különbséggel elért győzelemben. Ujhelyi István (MSZP) és Gyöngyösi Márton (Jobbik) azonban a voksoláskor egy platformra került: mindketten kontrázni próbálták az Európai Tanács által javasolt néppárti jelölt megválasztását. Hála a józan többségnek, a német politikus asszony elgáncsolására irányuló kísérletük elbukott.

A május 26-i uniós parlamenti választáson a Fidesz diadalmaskodott, de Weber, illetve Timmermans kigolyózása után már nem tehettek mást a magyar kormánypárt EU parlamenti képviselői, mint hogy Ursula von der Leyent támogassák voksaikkal. A váratlanul sikeresen előretörő DK (16,05 százalék – 557.081 szavazat) és az üdítően friss Momentum (9,93 százalék – 344.512 szavazat) hosszas dilemma és mérlegelés után reálisan mérte fel a helyzetet, illetve az erőviszonyokat. Ennek megfelelően szavaztak bizalmat az új elnöknek, aki már július 15-i levelében, de különösen a voksolás előtti órákban tartott beszédében egy vonzó Európa-képet vázolt a képviselőknek, és többségüket meggyőzte programja tartalmi gazdagságáról és hitelességéről.

A jelölt asszony végül «kis gólkülönbséggel», de értékes győzelmet aratott. Nemcsak ő, hanem a kontinens egységére és erősítésére vágyó polgárok százmilliói is. Ujhelyinek és Gyöngyösinek a felkínált szcenárió nem tetszett, és sokakkal együtt nem szavaztak bizalmat a tapasztalt Európa-párti politikusnak. Baklövés volt ez, nem is kicsi.

A voksolás után Gyöngyösi Márton ezt írta közösségi oldalán: «Ursula von der Leyen éppen csak, de megszerezte a megválasztásához szükséges szavazatok többségét. Remélem, hogy azt a sok mindent, amit a keddi felszólalásában megígért, végre tudja majd hajtani.» A fenti bejegyzés azt tükrözi, hogy az összezsugorodott Jobbik (6,34 százalék – 220.184 szavazat – 1 képviselői hely) egyetlen delegáltja elfogadja ugyan von der Leyen európai programját, de az elképzeléseket megvalósítani akaró személyt már nem képes támogatni.”

 


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/152035

Ajánljuk még a témában