Nem értik

2019. július 22. 11:22

Haskó László
Népszava

Arról kellene beszélni, hogy alig van Magyarországon olyan egészségügyi intézmény, amely valódi működési engedéllyel ténykedik.

„Ellenzéki pártjaink sajnos még mindig nem tudják, hol élnek. Mindennapi egészségügyi katasztrófáinkat sorra félremagyarázzák. Pedig az ügyeletes félremagyarázók rendelkeznek orvosi diplomával, és van mindenféle tapasztalatuk. Csak éppen olyan nincs, ami kellene. Azt hiszem, sohasem láttak korszerű egészségügyi intézményt, és hogy ilyesmit – legalább elméletben – tanulmányoztak volna, annak sincs nyoma. Így aztán csak messze földön híres lényegtelenség-megragadási képességüket csillogtatják. 

Most éppen a működésképtelen műtői klímaberendezések ügyében zajlik a süketnémák és a vakok elmélyült szakmai vitája. Az indító apropó az volt, hogy valahol a honi egészségügyi ugar egyik operációs termében egy dolgos segéderő „rosszul lett”. Aztán meg jobban. Sem a média, sem a szakértők nem tudják kihagyni a ziccert, hogy üssenek egyet a kormányon. Ez örömteli lenne nekem is, ha nem (a kormány) mellé ütnének. De mint rendesen, most is luftot rúgnak. A »legradikálisabbak« odáig merészkednek, hogy követelik a kormánytól, azonnal adjon pénzt a klímaberendezések … nem tudom mijére. Mert bezzeg a stadionok öltözőiben.
Csakhogy normális országban a kormánynak sem az öltözőkhöz, sem a műtőkhöz nincsen köze. Természetesen tudom, hogy Orbánia nagyon messze van még a látszatra kicsit normálistól is. Napról napra őrültebb a diktatúra. És ellenzéki embereink képesek alkalmazkodni. Másra nem. 
Arról kellene beszélni, hogy alig van Magyarországon olyan egészségügyi intézmény, amely valódi működési engedéllyel ténykedik. Legtöbbnek úgynevezett ideiglenes engedélye van, ami annyit jelent, hogy minden ok megvan a bezáráshoz, de nincs helyette másik. Amelyiknek van »végleges« papírja, az szintén úgy rossz, és úgy szabálytalan, ahogy van. Viszont nem túl sok utánajárással előhúzható a háttérből a mutyi. 
A működési engedélyeket valamikor a (még a szocializmus sűrűjében is) autonóm ÁNTSZ adta ki. Most ismét az van, hogy a hatóság is, meg a kórház is (nem egyszerűen pártállami tulajdon, hanem) a vezér közvetlen irányítása alatt áll, aki minden más híreszteléssel szemben igen takarékos ember. Már ami az oktatást meg az egészségügyet illeti. Ő pedig nem üthet (egyik) bal kezével a másikra. Természetesen értenie sem kell semmihez. Az egészségügy teljesítőképessége fenntartásának megkövetelése – egy nagy tudású orvos-professzor miniszter segítségével – gyerekjáték még egy kezdő önkényúrnak is. És ő nem kezdő! De nem is végző, amíg ilyen ellenzéke van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151966

Ajánljuk még a témában