Fenntartható-e a klímaforradalom?

2019. július 19. 11:23

Zölddé válni drága, annak látszani olcsó, így a többség beéri látszatintézkedésekkel.

2019. július 19. 11:23
Hortay Olivér
Magyar Nemzet

„Talán már nem kell sokat várni arra, hogy hivatalosan is önálló mentális betegséggé nyilvánítsák a klímaszorongást. Egyes szakértők szerint a betegség jó, mert mobilizál. A vélemény szemléletesen mutatja, hogy a hangulatkeltő klímaforradalom az emberekre eszközként tekint, amellyel a status quo megváltoztatható, mindegy, milyen irányba.

Ma az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb korlátja az európai szélsőbaloldali pártok és mozgalmak hangulatkeltő, uszító tevékenysége. A félelemre és a probléma tagadására építő kommunikáció azt üzeni, hogy a felelős világpolgárok nem várhatnak tovább a klímaforradalom kirobbantásával: azokat a tevékenységeket, amik nem tűnnek klímabarátnak, erőszakkal fel kell számolni. Az egyén felelőssége és kötelessége, hogy a média által feltárt környezetvédelmi hiedelmeknek mindenáron érvényt szerezzen. A vállalatoknak szakítani szükséges jelenlegi logikájukkal és erősen korlátozni gazdasági aktivitásukat. A nemzetállamok feladata pedig teljesíteni minden olyan nemzetközi panelt, ami akár nyomokban klímavédelmet tartalmaz, felülírva ezzel azt a többdimenziós célrendszert, amire a választóiktól felhatalmazást kaptak.

A túlzott természethasználat csökkentése az emberiség előtt álló legfontosabb feladatok egyike, ami nem butítható le olyan üzenetekre, hogy »ne egyél húst«, »repülni szégyen« vagy »óvd a klímát négynapos munkahéttel«. A végterméket a legtöbb esetben egy összetett ellátási lánc előzi meg, amiről a fogyasztónak minimális információja van, és ezért nem képes felelős döntést hozni.

A bolt polcai előtt nehéz eldönteni, melyik termék elfogyasztásával mekkora lesz a vásárló ökológiai lábnyoma, és egyáltalán nem biztos, hogy adott helyzetben a húsfogyasztás okozza a legnagyobb problémát. Azt, hogy mennyire etikátlan a repülés, meghatározza az utazás indoka (ami teljesen szubjektív) és az alternatív lehetőségekkel való összehasonlítás (például mennyire mások a vonattal való utazás feltételei). A munkaidő csökkentése pedig kifejezetten kontraproduktív lehet, hiszen számos technológia esetében az emberi erőforrás alkalmazása helyettesítője a nagyobb szennyezéssel járó anyaghasználatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. július 20. 15:26
A piacgazdaság nem alkalmas a széndioxid kibocsátásának visszafogására, mert amíg a profit a legelső szempont, addig a klímavédelem háttérbe szorul.
nemecsekerno_007
2019. július 19. 17:31
Amúgy fontos lenne, hogy a környezetünkkel, a Földdel törődjünk, de ezek a klímaforradalmárok csak ártanak ennek azzal, hogy bunkósbotnak használják... Nem is értem...
Karvaly
2019. július 19. 13:46
Igaza van a szerzőnek, nem szlogenek mentén, érzelmi síkon kell kezelni a klímakérdést, hanem haszonelv alapján, milyen beavatkozással lehet a legnagyobb eredményt elérni a klímaváltozás ellen. Persze ez sokkal több kutatómunkát igényel, akárcsak az alternatívák hatásának elemzése, de enélkül csak vaktában csapkodnánk, ami után lehet, hogy pont ellentétes lenne az eredmény a szándékolttal. Amit a szerző ír, hogy a piaci vállalatok innovációjára bízzuk a dolgot, az is teljesen reális elvárás: az ipar, illetve ipari termékek okozzák szinte a teljes szennyezést, megfelelő szabályzókkal rá lehetne venni őket arra, hogy milyen irányba fejlesszenek - és itt az externáliák bevonására gondolok.
Mich
2019. július 19. 12:18
Zöldséget össze hordani könnyű...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik