Donald Trump: Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként

2019. július 19. 20:50
„Kedvelem őt” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök, amikor Boris Johnsonról kérdezték.

Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban újságíróknak. 

Az elnök azt is elmondta, hogy előző nap telefonon egyeztetett Johnsonnal, akit elemzők a rivális Jeremy Hunttal szemben jóval esélyesebbnek tartanak arra, hogy az Egyesült Királyság új kormányfője legyen. 

Trump a beszélgetés tartalmát ugyan nem részletezte, de megjegyezte a brit politikusról: „kedvelem őt”. Majd hozzátette: ”nagyszerű lesz a viszonyunk”. Leszögezte azt is, hogy szerinte Johnson végrehajtja a Brexitet.

A rendezvényen – amelyen bensőséges ünnepség keretében fogadta az 50 évvel ezelőtti űrrepülés még életben lévő két űrhajósát, Buzz Aldrint és Michael Collinst – újságírók kérdéseire válaszolva Trump kitért az iráni drón lelövésére. 

Megerősítette, hogy a hadseregtől származó értesülései szerint az amerikai haditengerészeti erők valóban lelőttek egy iráni drónt, Irán déli partjai mentén. 

Teherán cáfolta ezt, Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes szerint valóban lelőttek egy drónt, de az nem iráni volt. A perzsa politikus azt valószínűsítette, hogy az amerikaiak tévedésből a saját drónjukat lőhették le. Ugyanakkor a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette: a Pentagon megerősítette, hogy iráni drónt lőttek le. „Erre nagyon nyilvánvaló bizonyítékunk van” – idézte a Pentagon magas rangú tisztségviselőjét a lap. 

Donald Trump foglalkozott a Tokió és Szöul közötti vitával is. Mint mondta: szívesen közvetít, hogy csökkenjen a feszültség a két ország között. „Ha szükségük van rám, itt vagyok” – jelentette ki. 

A két ázsiai ország közötti vita a második világháború előtti és alatti időszakban történtek miatt robbant ki. Korea akkor japán megszállás alatt volt és a japánok kényszerítették a koreaiakat, hogy a megszállóknak dolgozzanak. Az akkor történtekért nyújtandó kártérítés viszont most szembefordította egymással a két országot. A nézeteltérés kereskedelmi vitával párosult: Tokió bejelentette, hogy korlátozza a Szöulnak szállítandó korszerű technológiai termékeket.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Maynél csak jobb lehet. Bár csodákra BoJo sem lesz képes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés