A munka törvénye

2019. július 18. 12:06

Ha az lenne a támogatások feltétele, hogy a munkahelyen szakszervezetnek kell lennie, minden multi sietve maga hozná létre a sajátját.

2019. július 18. 12:06
Törő András
Népszava

„A Munka törvénykönyve többszöri módosítása ugyanis nem ezt az utat erősítette, pedig ez a jogszabály adja annak keretét, mit engedhet meg magának a munkáltató, és mit nem. Minden kormány, de főleg a nemzeti jelzőt különösen szerető úgy gondolta, hogy a szakszervezetek ellenségek, és a növekedés oltárán minden feláldozható, még a dolgozói érdekek védelme is. Az még csak hagyján, hogy teletűzdelte a multinacionális befektetőknek kedvező passzusokkal a törvényt, de a még létező szabályokat is csak látszólag tartatja be.

28 éve azt csinálnak, amit akarnak a kapukon belül – fakadt ki az egyik szakszervezeti vezető, amikor a Suzuki viselkedésére próbáltam magyarázatot találni. Hosszú évekig, nem tudni milyen módon, de megakadályozták, hogy szakszervezet jöjjön létre az esztergomi gyárban, majd amikor mégis megalakult a Vasas fiókszervezete, egyszerűen kirúgták az éppen megválasztott vezetőt. A most folyó munkaügyi perben az látszik, hogy ezt a lépésüket nem tudják megindokolni, marad a dacos »csak«. Most, hogy már többszáz taggal létezik a helyi szakszervezet, a cég azon erősködik: ezt a tényt a dolgozók nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani. Nem fogadják el a magyar bíróság bejegyző végzését sem, mert azon kitakarták az alapítók nevét – hiszen attól tartanak, hogy őket is kirúgják. Alaptalanul?

A kormányokon múlik minden – mondta nemrég lapunknak egy európai szakszervezeti vezető. Ha az lenne például a bőkezűen osztogatott támogatások feltétele, hogy a munkahelyen szakszervezetnek kell lennie, minden multi sietve maga hozná létre a sajátját. Ezt várnák a magyar dolgozók a nemzeti kormánytól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. július 19. 14:41
A magyar törvények előírják a dolgozói érdekképviseletet. A Suzuki ennek meg is felelt. A Vasas szakszervezet pedig megpróbálta egy beépített téglával átvenni a dolgozók képviseletét anélkül, hogy létre hozott volna helyi vasas szervezetet. Ezt a gyár nem engedte és a téglát kirúgta. De ettől még szépen működik ott a törvény szerinti üzemi tanács.
Akitlosz
2019. július 18. 17:42
"Ha az lenne a támogatások feltétele, hogy a munkahelyen szakszervezetnek kell lennie, minden multi sietve maga hozná létre a sajátját. " Így is így cselekednek. Azért működnek a multiknál szakszervezetek, hogy a cégeknek legyen kivel kollektív szerződést kötniük, így pedig törvényesen eltérhessenek a Munka Törvénykönyvétől a munkáltató javára a kollektív szerződéssel. A multiknál a szakszervezetek a cég zsebében vannak. Ahol nem így lenne, onnan gyorsan eltávolítják a a magát és a feladatát túl komolyan vevő szakszervezeti főkolompost. Ahol és akit nem az azért van, mert az illető kellőképpen lojális a munkaadójához, jobban, mint a szakszervezeti tagságához. A szakszervezeti tisztségviselő is a munkáltatójától kapja a fizetését, amiből él és nem a szakszervezetétől.
Minnie
2019. július 18. 17:32
igazi barom ez a senkiházi Törő. a szakszervezet nem munkaköri jog, hanem munkavállalói. üzemi tanács viszont kötelezően alakul már elég kicsi munkavállalói létszámnál. egyetértési joggal, de azért be tud keverni a munkaadónak.
Magnólia
2019. július 18. 16:05
"Ezt várnák a magyar dolgozók a nemzeti kormánytól.” Milyen biztosnak tetszik ebben lenni. Talán a szocializmusban(kommunizmusban) kötelező lehetett a szakszervezet alapítása, pénzelése, mert nem csak a dolgozók forintjaiból lettek a szakszervezetek gazdagok és tartották el a sok-sok léhűtő senkiket. Aztán az első alkalommal a szakszervezeti vagyont megszerezte a sok nagyfejű, elherdálták ami nem lehetett az övék. Gondolod te nagyeszű a "magyar dolgozók" újra ezt szeretnék. Egy jól megkötött munkaszerződés többet ér, mint száz szarszervezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik