Reménytelibb időszak jöhet Von der Leyennel

2019. július 18. 11:44

Szakítás jöhet a Juncker-féle egyértelműen bevándorláspárti állásponttal.

2019. július 18. 11:44
XXI. Század Intézet
XXI. Század Intézet

„Mindez várhatóan azt eredményezi, hogy az új bizottsági elnök Jean-Claude Junckernél sokkal kompromisszumkészebb lesz, több irányba is meg akar majd felelni. Ennek egyik várható hatása az lesz, hogy visszatér a bizottsági elnök eredeti szerepfelfogásához és nem önálló politikai aktorként fog viselkedni, hanem egy pozitív értelemben vett csúcsbürokrataként, aki összehangolja a 28 tagállam akaratát és vezeti a hatalmas brüsszeli intézményrendszert.

Elődje a 2015-ös bevándorlási válságot követően mit sem törődött a kelet-európai tagállamok véleményével és még a legutóbbi időszakban is azt a bevándorláspárti álláspontot képviselte, amelyet az európai választópolgárok többsége elutasít. Ezáltal az Európai Bizottság elszakadt az európai emberektől és konfliktusba került számos tagállammal. Ha Ursula von der Leyen nem akar Junckerhez hasonlóan nevetségessé válni és sikeresen akarja vezetni az uniót, akkor sokkal együttműködőbbnek kell mutatkoznia, nem szabad egyetlen politikai vélemény mögé beállnia.

A szavazást megelőző beszédéből világosan látszott, hogy Ursula von der Leyen mindezt megértette és minden irányzatnak igyekszik megfelelni, szakít a Juncker-féle egyértelműen bevándorláspárti állásponttal. Erre enged következtetni azon kijelentése, miszerint az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot.

De szintén von der Leyen határvédelmet támogató álláspontjára enged következtetni Sebastian Kurz nemrég megjelent éltrajzi könyve is, amelyben Paul Ronzheimer szerző arról ír, hogy az akkori német védelmi miniszter asszony közbenjárt annak érdekében, hogy Macedónia tartsa lezárva határait az illegális bevándorlók előtt. Mint írta, Ausztriában és Németországban a politikai elit és mainstream sajtó azonnal elképesztő össztüzet zúdított azokra a politikusokra, akik a bevándorlás megállításának fontosságáról beszéltek. Így sokan míg a nyilvánosság előtt a Wilkommenskulturban tetszelegtek, a háttérben mindent megtettek az erősebb határvédelemért és az illegális bevándorlás megállításáért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2019. július 19. 09:49
hehe orbán csicskaintézete reménykedik... a nagy semmiben.
balbako_
2019. július 18. 15:27
Minden esetre az elnök asszony politikai ellenfelei erőltetnék és a barátai ellenzik a migrációt. A döntés rajta is múlik.
Takita
2019. július 18. 14:14
Az Európai Bizottság új elnökének nem lesz könnyű dolga Az a probléma,hogy az EU—ban hatalmi harc kezdődött a tagállamok kormányfőit tömörítő Európai Tanács és a politkai pártok /pártcsaládok által alkotott Európai Parlament között! Egy biztos: az EU-t a tagállamok alkotják.(Jelenleg 28-an.) Az Európai Bizottság elvileg ennek a végrehajtó szervezete. Ám az Európai Parlament egyre több jogkört szerez magának, és újabban az Európai Bizottságot is irányítani akarja,sőt irányítja. Szerintem ez az Európai Parlament egy elsietett létesítmény, (Hiszen milyen parlament az, amely mögött nincs ország (pl. Európai Egyesült Államok) se Alkotmány ,se hadsereg, se közigazgatás...stb.) ,csak himnusz van ,meg zászló. (Vicces!) Legfeljebb valamilyen véleményező testület lehetne. Úgy tűnik valójában arra szolgál, hogy általa a nyugati hatalmak általa megkerüljék az egy tag - egy szavazat elvén működő Európai Tanácsot,továbbá lejárassák a nekik ellentmondó államfőket. Junkers ezt így kitűnően működtette.
zolizolizoltan
2019. július 18. 13:33
Leyen demokratikus választáson bizonyosan elbukott volna, mert politikai ellenfele megfingatta volna a hadügyminisztérium korrupciói miatt. Leyen csak úgy lehetett EB elnök, hogy Macron és Merkel megkerülte a demokráciát. Ilyen EU ne vezessen be Európai Egyesült Államokat, mert demokráciája nyomokban sem hasonlít az USA-ra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik