Reménytelibb időszak jöhet Von der Leyennel

2019. július 18. 11:44
XXI. Század Intézet
XXI. Század Intézet

Szakítás jöhet a Juncker-féle egyértelműen bevándorláspárti állásponttal.

„Mindez várhatóan azt eredményezi, hogy az új bizottsági elnök Jean-Claude Junckernél sokkal kompromisszumkészebb lesz, több irányba is meg akar majd felelni. Ennek egyik várható hatása az lesz, hogy visszatér a bizottsági elnök eredeti szerepfelfogásához és nem önálló politikai aktorként fog viselkedni, hanem egy pozitív értelemben vett csúcsbürokrataként, aki összehangolja a 28 tagállam akaratát és vezeti a hatalmas brüsszeli intézményrendszert.

Elődje a 2015-ös bevándorlási válságot követően mit sem törődött a kelet-európai tagállamok véleményével és még a legutóbbi időszakban is azt a bevándorláspárti álláspontot képviselte, amelyet az európai választópolgárok többsége elutasít. Ezáltal az Európai Bizottság elszakadt az európai emberektől és konfliktusba került számos tagállammal. Ha Ursula von der Leyen nem akar Junckerhez hasonlóan nevetségessé válni és sikeresen akarja vezetni az uniót, akkor sokkal együttműködőbbnek kell mutatkoznia, nem szabad egyetlen politikai vélemény mögé beállnia.

A szavazást megelőző beszédéből világosan látszott, hogy Ursula von der Leyen mindezt megértette és minden irányzatnak igyekszik megfelelni, szakít a Juncker-féle egyértelműen bevándorláspárti állásponttal. Erre enged következtetni azon kijelentése, miszerint az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot.

De szintén von der Leyen határvédelmet támogató álláspontjára enged következtetni Sebastian Kurz nemrég megjelent éltrajzi könyve is, amelyben Paul Ronzheimer szerző arról ír, hogy az akkori német védelmi miniszter asszony közbenjárt annak érdekében, hogy Macedónia tartsa lezárva határait az illegális bevándorlók előtt. Mint írta, Ausztriában és Németországban a politikai elit és mainstream sajtó azonnal elképesztő össztüzet zúdított azokra a politikusokra, akik a bevándorlás megállításának fontosságáról beszéltek. Így sokan míg a nyilvánosság előtt a Wilkommenskulturban tetszelegtek, a háttérben mindent megtettek az erősebb határvédelemért és az illegális bevándorlás megállításáért.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151808

Ajánljuk még a témában