Áttörés Európában

2019. július 18. 07:28

A rasszista bélyeg, mint politikai fegyver egyre gyakrabban mond csütörtököt, a hétköznapi valóság, a normális élethez való ragaszkodás felülír mindent.

2019. július 18. 07:28
Kis Ferenc
Magyar Nemzet

„A politikai memória rendszerint igencsak rövid, ezért érdemes felidézni, hogy Olaszországban már 2007-ben súlyos zavargásokat okoztak a fővárosban illegálisan tartózkodó romák. Az egyik cigány táborban élő román férfi megerőszakolt egy római asszonyt, aki pár nappal később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Válaszként az olasz hatóságok megkezdték az általuk a közbiztonság szempontjából veszélyesnek tartott romániai bevándorlók kitoloncolását, és felszámolták azt a cigány tábort, ahol a gyilkossággal gyanúsított román férfi élt.

2010-ben Franciaországban is hasonló intézkedésekre kényszerült a kormány. Nicolas Sarkozy köztársasági elnök maga döntött mintegy 300, engedély nélkül felépített, romák által lakott tábor felszámolásáról és az országban illegálisan tartózkodók kiutasításáról.

Akik ilyenkor rasszizmust kiáltanak – túl azon, hogy hazudnak – mérhetetlen kárt okoznak nem csupán a többségi társadalmaknak, de az európai cigányságnak is. A valóság elfedése, a bűnözők mentegetése, a törvénytisztelet leértékelése gátolja a romák beilleszkedését, és növeli a feszültséget, a kölcsönös ellenszenvet.

A magyar kormányt gyakran éri az a vád, hogy hazánkban elnyomják a cigányságot, a valóság viszont az, hogy az unió többi országában összesen nem tettek annyit a romák felzárkóztatásáért, mint nálunk. A rasszista bélyeg, mint politikai fegyver azonban egyre gyakrabban mond csütörtököt, a hétköznapi valóság, az emberek tapasztalatai, a biztonsághoz, a normális élethez való ragaszkodás felülír mindent. A politika felelőssége, hogy a társadalmi többség akaratát képviselje minden más érdekcsoporttal szemben, legyen az a globális tőke vagy akár a meleglobbi, aminek puszta említése is bűn ma még.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vádakat terelő Juhász 2.0
2019. július 18. 13:11
"A politikai memória rendszerint igencsak rövid, ezért érdemes felidézni, hogy Olaszországban már 2007-ben súlyos zavargásokat okoztak a fővárosban illegálisan tartózkodó romák... " A szerző nem csak rasszista, de ráadásul folyamatosan hazudik . A cikkben csak a cigányokról ír mintha más nemzetiségűek nem követnének el bűncselekményeket idegen országban. Salvini nem csak a más országokbeli romákat szeretné eltávolítani az országból, hanem azokat is akik Olaszországban születtek. Most még nem teheti meg, de mi lesz ,ha átveszi a hatalmat? Később jönnek a zsidók, melegek, kommunisták... Románia 2007. január 1. óta az Európai Unió tagja . A romániai romák román és egyúttal uniós állampolgárok is, tehát szó sem lehet illegális tartozkodásról. Az viszont természetes és jogszerű, ha bűnözőket kiutasítják, de csak a bűnözőket. "Letelepedés az Európai Unió tagállamaiban Uniós polgárként Önnek joga van ahhoz, hogy az EU bármely országába beutazzon és ott tartózkodjon anélkül, hogy állampolgársága miatt megkülönböztetés érné."
gacsat
2019. július 18. 11:55
Én rasszista vagyok és homofób. Egyszóval normális.
alter_ego
2019. július 18. 11:13
Semmi bajom a civilizált bármilyen rasszhoz tartozóval. Bajom a bunkókkal van. Ki a bunkó? 1. Aki civilizálatlan barbár módjára viselkedik. Ez csoport is lehet! 2. Az álszent "széplelkek", akik az előző pontban levőket a nyakamba akarják ültetni. (Akár aljas ügynök, akár hasznos idióta.) 3. Aki kéretlenül "akar" tőlem valamit. Kösz, nem kell semmi, és nem adok semmit, takarodj a picsába. Hagyj békén, hagyjál lógva. Ne pofázz bele az életembe! 4. Gondolataidba merülnél, de jön egy szaralak és mondja, mondja, mondja. Amíg el nem küldöd az anyjába. Megsértődik... Leszarcsi. (Turista csoportok, stb. átka a pofáját be nem fogó szarházi. Veri a nyálát, színezi magát, "vicceket" mond... Legszívesebben agyon lőnéd.)
Zsusztina
2019. július 18. 10:18
Arról nem is szólva, hogy a rasszizmus sokkal általánosabb mint hinnénk. Vagyis nagyon emberi. Plö a mi libsijeink és haladó marxistáink hányszor cikizik a miniszterelnököt a testmagassága miatt. Na ez is rasszizmus. Vagy az a rengeteg sötétbőrű ember, akik odavannak a szőkékért. Ez is rasszizmus. Vagy azok a sokféle bőrszínnel rendelkező emberek, akik a legszívesebben a saját fajtájukkal vannak együtt, legyenek azok fehérek, feketék és ami aközött van. Ez is rasszizmus. Tehát a rasszizmus nagyon is emberi, mindannyian azok vagyunk. Még egy példa: Ismerek egy szőke nőt, akinek fekete a férje és a gyerekük is teljesen fekete. A nő nyilvánvalóan a gyermeke érdekében, nagyon helyesen, minden erejével a fekete emberek társadalmi elfogadottságát szorgalmazza, akár a fehérek megalázásával is a gyermeke előtt. Na ez is rasszizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik