Maradtak bennem kérdőjelek

2019. július 17. 13:13

Donáth Anna
Facebook

Von der Leyen sokkal jobb bizottsági elnök lesz, mint a Fideszt védelmező Manfred Weber lett volna.

„Von der Leyen személye egy kompromisszum eredménye – egy olyan kompromisszumé, amely Magyarország szempontjából jónak számít. Von der Leyen saját frakcióján belül a progresszív jelöltek közé tartozik. Sokkal jobb bizottsági elnök lesz, mint a Fideszt védelmező Manfred Weber lett volna.

Mindazonáltal nem titkolom: maradtak bennem kérdőjelek. Ugyanis pont a számomra legfontosabb kérdésekre nem kaptunk elég egyértelmű válaszokat, vállalásokat. Itt elsősorban a jogállamiság védelmére gondolok, amely tekintetében egy sokkal határozottabb politikai kiállásra számítottam von der Leyentől. Őszintén remélem, hogy meg fogja húzni azokat a vörös vonalakat, amiket Manfred Weber nem volt képes. Ez az elvárásunk a jövőre nézve – és minden egyes nap fel fogjuk emelni a hangunkat, amikor úgy érezzük, hogy ezek a vonalak nincsenek egyértelműen meghúzva, vagy épp politikai alkuk oltárán feláldozzák.

A következő években arra fogunk törekedni, hogy ne háttéralkukkal, a parlament bevonása nélkül dőljön el, ki lesz az Európai Bizottság elnöke. Frakciótársainkkal a jövőben azért fogunk dolgozni, hogy 5 év múlva a folyamat sokkal emberközelibb és átláthatóbb legyen, hogy az európai állampolgárok transznacionális listákra is szavazhassanak, sőt, közvetlenül választhassák meg az Európai Bizottság elnökét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151765

Ajánljuk még a témában