Az alapjövedelem társadalmi katasztrófához vezet

2019. július 17. 14:10

Békés Bence
Magyar Nemzet

Karácsony Gergely a neoliberálisok bábja, nem szabad rá szavazni.

„Karácsony Gergely és pártja ígéretével – hogy hatalomra kerülve bevezetnék az alapjövedelmet – kapcsolatban az egyetlen enyhítő körülmény számukra az, hogy valószínűleg ők sem gondolják komolyan. Ha mégis, akkor mindent meg kell tenni, hogy ne legyen módjuk rá, mert már a szociáldemokratának hazudott neoliberális szociálpolitika is káros volt, de ahhoz képest az alapjövedelem egy társadalmi atombomba, amelynek pusztító hatása generációk hosszú sorát tenné tönkre. A zuglói modellnek nevezett bohózat miatt hiszem, hogy ez is csak hangzatos ígérgetés, amilyeneket Karácsonytól már megszokhattunk. Polgármesterként ezen a címen vezetett be egy programot, amelynek a neve ellenére semmi köze az alapjövedelemhez. Egy kis értékű (másfél doboz cigaretta ára) keresetkiegészítésről van szó, és csak néhány zuglói lakost érint.

Az 1990-es években szociális és gyermekvédelmi területen dolgoztam, és emlékszem, hogy szinte minden szakmai fórumon elhangzott: amit csinálunk, az olyan, mintha egy pohár vízzel próbálnánk erdőtüzet oltani. Csak a politika és a középosztály lelkiismeretének megnyugtatására jó a szociális munka, de az elszegényedés és az azzal járó negatív társadalmi folyamatok tovább terjednek. Sokkal kevesebbet segítünk, mint amennyit ártunk azzal, hogy legitimáljuk a balos és liberális jelszavak mögé elbújó neoliberális politikát. Segélyezünk rászorulókat, intézzük tömegesen a leszázalékolásukat, etetjük és itatjuk a hajléktalanokat az utcán, amivel a maradék motivációjukat is elvesszük, hogy képesek legyenek kitörni a helyzetükből.

A neoliberális gazdaságpolitika lényege, hogy az országok és nemzetek feletti, önálló hatalmi ágként működő multinacio­nális nagytőke előtt megtisztítsa a terepet, segítve minél nagyobb extraprofithoz vállalatait, cserébe pártjaik megkapják a médián, NGO-kon, a tudományos élet szereplőin és lobbisták hemzsegő tömegén keresztül azt a támogatást, ami hatalmon tartja őket. Szoros szövetségüknek számtalan konkrét jelét ismerhettük meg az elmúlt évtizedekben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151768

Ajánljuk még a témában