Elnökválasztás

Von der Leyen lett az EU első női elnöke

2019. július 16. 18:00

Kedd este az Unió jövőjét is meghatározó kérdésben döntöttek Strasbourgban; Ursula von der Leyen elnökjelöltségéről szoros szavazás zajlott. Végül 383 igen szavazattal, 327 ellenszavazat mellett megválasztották az Unió első női bizottsági elnökének.

Erős, egységes Európa mellett álltam ki, és az önök bizalma alapján le fogom tudni küzdeni a kihívásokat – fogalmazott Von der Leyen megköszönő beszédében, amit az elnöki szavazás után mondott el.

Ursula von der Leyert ugyanis az Európai Unió parlamentje 383 igen, 327 nem, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett az EU első női elnökének választották kedden este.

A frakcióvezetők sorra gratuláltak az új elnöknek, aki megtartotta első sajtótájékoztatóját, erről itt írtunk.

Korábban írtuk:

Von der Leyen lehet az EU első női bizottsági elnöke, ha a kedd esti szavazáson bizalmat kap. Jó esélyekkel indul (itt számoltunk utána), de lehetnek még meglepetések. Figyelje velünk az Unió jövőjét meghatározó eseményeket, Strasbourgból jelentkezünk!

18:15-kor kezdődött meg a szavazás, miután kijelölték a szavazóbiztosokat. A képviselők tömött sorokban állnak a nevük kezdőbetűje szerint kijelölt urnáknál, miközben élénk esélylatolgatás zajlik.

Előzmények:

Az EP strasbourgi porondjára kedd reggel lépett fel Ursula von der Leyen, aki programbeszédében minden frakciónak kedvezni akart. Égető problémának tartott a klímakérdést, szólt a stabil határok fontosságáról, a menekültkérdés megoldásának szükségességéről és a nemi egyenjogúságról is. A jogállamiság tiszteletben tartása mellett kiért a legfontosabb gazdasági témákra is: a tech-cégek megadóztatása mellett kiemelte, hogy tisztességes és egyenlő munkafeltételeket kell nyújtani a munkavállalóknak, ezért javasolta az egységes európai minimálbér bevezetését is. Részletes összefoglalónk itt olvashatják Von der Leyen beszédéről.

Azonban bármennyire is rugalmasnak és kompromisszumkésznek tűnt, a délelőtti vitában számos támadást kapott, a zöldpárti képviselők kevésnek tartották a környezetvédelmi programját, míg többen (például a horvát Ivan Vilibor Sinčić vagy a holland Kati Piri) jelölésének módját, legitimitását is vitatták, Orbán Viktort is emlegetve. Tudósításunk a délelőttről itt érhető el.

A magyar EP-képviselők közül Gyöngyösi Márton (Jobbik) kijelentette, hogy semmiképp sem szavazza meg Von der Leyent, míg a DK frakciója támogatásáról biztosította. A momentumos Cseh Katalin pedig biztatónak nevezte a programbeszédet, bár frakciódöntéshez kötötte a támogatást. Cseh Katalint néhány szóra mi is elcsíptük.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151718

Ajánljuk még a témában