Az európai civilek sajnálják az EPP jelölését

Civilszervezetek százai mentek neki Hidvéghi EP-jelölésének

2019. július 16. 07:45

Szerintük a LIBE-bizottság ellentmond annak, amit jelenleg a magyar kormány sok helyen képvisel.

Több száz európai civil szervezet kéri nyílt levélben az Európai Néppárttól, hogy vonja vissza a fideszes Hidvéghi Balázs jelölését az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) alelnöki pozíciójára – számolt be hétfő este az Euronews.

A levelet egy európai civil szervezeteket tömörítő csoport, a European Civic Forum tette közzé. Azért kérik erre az EP-t, mert úgy vélik, a magyar politikus az elmúlt években az egyik legfontosabb ember volt az Orbán-kormány kommunikációs csapatában, és így rendszeresen felszólalt az ellenzékkel, a civil szervezetekkel és a kritikus újságírókkal szemben.

A levelet aláíró szervezetek egyben sajnálatukat fejezték ki, amiért a Néppárt az éppen felfüggesztés alatt álló tagpártjából jelölt egy politikust erre a fontos pozícióra. Szerintük a magyar kormánypárt politikája sok téren teljesen ellentmond az általában LIBE néven rövidített szakbizottság céljaival, ezért nem szabad fideszes képviselőt alelnöki pozícióhoz juttatni a testületben.

Ismeretes, Hidvéghit egy hete még nem tudták megválasztani a szakbizottságba, a LIBE bizottság múlt hét szerdai ülésén elnapolta azt. Két másik fideszes politikus, Bocskor Andrea és Trócsányi László is hasonlóan járt, Deutsch Tamást és Gál Kingát viszont megválasztották alelnöknek, előbbit a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban, utóbbit a Biztonságpolitikai Albizottságban.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151674

Ajánljuk még a témában