Pártelnök: A román nyelv használata megtiszteltetés mindenkinek

2019. július 12. 13:56
A romániai PMP elnöke szerint megengedhetetlen minden politikai engedmény a magyaroknak.

A Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) a nép ügyvédjéhez fordul a módosított közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban – jelentette be csütörtökön Eugen Tomac pártelnök, írja az Itthon.ma.

„Megengedhetetlen, hogy egy idegen kormány, a budapesti kabinet szabja meg Románia kormányának, miként képviselje Románia érdekeit. Valamennyi európai uniós tagállamnak világos külpolitikája van az állam hivatalos nyelvével kapcsolatos törvényi keretet illetően. Ezzel a politikai trükkel a Dăncilă-kormány gyakorlatilag megpróbálja az ország második hivatalos nyelvévé tenni a magyart, ami elfogadhatatlan. Ezt mi az ország eladásának tekintjük. (…) Franciaországban, ahol több száz nemzeti kisebbség él, sosem fogják azt látni, hogy az emberek ilyen jogokat követeljenek maguknak, amelyeknek egyébként semmi közük nincs az európai törvényekhez” – fogalmazott Tomac a PMP országos végrehajtó tanácsa ülésének végén.

A román nyelv is az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozik, és minden román állampolgárnak – nemzetiségtől függetlenül – „megtiszteltetés” kellene hogy legyen, hogy ezt használhatja a román állami intézményekben. „Nem értem, miért okozna problémát tisztelettel és lojalitással viszonyulni az állam hivatalos nyelvéhez, ez a politikai engedmény pedig megengedhetetlen. A budapesti kormánynak éppen elég problémája van otthon, nem kellene még azt is megszabnia, hogy mit tegyünk mi itt Bukarestben” – mondta a PMP elnöke.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erdélyt, a magyarokat, székelyeket nem ingyen kaptátok, jó barát.
Addig fogtok pattogni, míg egy napon észreveszitek: sorozatos, 100 év óta tartó szerződésszegésetek miatt a gyulafehérvári szerződés ÉRVÉNYTELEN!
MÉG KÁRTÉRÍTÉST IS FIZETTEK MAJD AZ ERDÉLYI MAGYARSÁGNAK, SZÉKELYSÉGNEK, DE MÉG BUDAPESTNEK IS,...
hogy a röhögéstől folyik a könnyed?
Majd rájössz.

Joe, menj szépen vissza a 444-re.
X

A magyarok magyarul beszélnek.
Ha ez nem tetszik a románoknak, adják vissza az elrabolt területeket, és akkor megszűnik a problémájuk.

Nem is értem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés