Merkel: Azon dolgozunk, hogy von der Leyent megválasszák!

2019. július 11. 16:49
A kancellár elismerte, hogy az elnökjelölt személye megosztja a német kormánykoalíciót.

Nem egyszerű a német kormánykoalícióban kialakult helyzet Ursula von der Leyen jelölése miatt az Európai Bizottság élére – ismerte el csütörtökön Angela Merkel német kancellár, miután megbeszélést folytatott Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel.

A konzervatív kancellár a jelölés és von der Leyen bírálóit arra kérte, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és egyetértett a szociáldemokraták vezetésével abban, hogy racionálisan kell hozzáállni a kereszténydemokrata védelmi miniszter jelöléséhez, akkor is, ha nem egyformán gondolkodnak róla.

„Ami szerdán Brüsszelben történt, abból nem mindent sorolnék ebbe a kategóriába” – fogalmazott a kancellár, aki kiemelte, hogy több mint öt évtized után adatik meg Németországnak ismét, hogy az Európai Bizottság elnökét adhassa.

„Azon dolgozunk, hogy von der Leyen asszonyt megválasszák. És, hogy emiatt a koalícióban milyen helyzet alakult ki, az nem egyszerű” – fogalmazott a kancellár.

A szociáldemokraták szerint alkalmatlan Ursula von der Leyen

A szociáldemokratát elutasítják von der Leyent. A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a német szociáldemokraták EP-küldöttségének vezetője szerdán egy papírból számos dolgot olvasott fel, mielőtt a képviselőcsoport találkozott von der Leyennel, és a lap tetején az állt: miért alkalmatlan jelölt Ursula von der Leyen.

Mette Frederiksen a Merkellel közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő szociáldemokrataként támogatja von der Leyen megválasztását, és mindent egybevetve elégedett a jelölésekkel, miután a dán, liberális Margrethe Vestager szintén szerepet kap majd az Európai Bizottság vezetőségében.

Merkel vigyáz az egészségére

 A német és a nemzetközi sajtó a német kancellár egészségének is nagy figyelmet szentelt, miután az elmúlt hetekben a kancellárt háromszor is feltartóztathatatlannak tűnő remegés fogta el nagy nyilvánosság előtt. A hagyományoktól eltérően Merkel és Frederiksen Berlinben ülve vett részt a dán kormányfő fogadására rendezett katonai tiszteletadás egy részén.

„Tisztában vagyok a hivatalommal járó felelősséggel, és ennek megfelelően óvom az egészségemet. Gondolhatják, hogy mint minden ember, odafigyelek arra, hogy egészséges legyek, és vigyázok az egészségemre” – jegyezte meg a kancellár az állapotát firtató kérdésre a sajtótájékoztatón.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Angela Merkel egy kétszínű személy.
Ursula von der Leyen nemcsak védelmi miniszter volt, hanem 2005. november 22-én lépett hivatalba mint Angela Merkel kormányának családügyi minisztere. 2009-ben a német szövetségi parlament alsóházába választották képviselőnek; október 28-ától Angela Merkel második kormányában családügyi miniszterként mindössze egy hónapig volt hivatalban, ugyanis november 30-án Franz Josef Jung utódjaként szociális és munkaügyi miniszternek jelölték.
(Forrás: wiki)

Ezeken a posztokon jól teljesített és Merkel köréhez tartozott. Merkel akkor orrolt meg rá amikor Ursula von der Leyen kancellári terve nyilvánosságra került és Merkel ellenfelet látott benne. Ekkor indult el ellene a plágiumbotrány, majd ezt megúszva benyomták a védelmi miniszteri posztra. Szerintem ez egy lejáratás volt. Egyébként ha a német hadsereg tönkre lett téve, akkor ebben a legnagyobb szerep a vezérkaré és a kancelláré, továbbá a korábbi védelmi miniszteré. A korábbi védelmi miniszter a vezérkarral és a kancellárral egyetértve tervezte azt amit aztán végrehajtottak.
Ha összevetjük Weber, Timmermans és Ursula von der Leyen politikai, köz- és államigazgatási tevékenységét, akkor akkor Ursula von der Leyen tevékenysége semmivel sem rossza, mint a másik kettőé. Sőt! Webernél sokkal jobb.

A másik. Merkel hagyta magát a szocialisták által megzsarolni, félve, hogy a koalició felbomlik és akkor veszélybe kerül a kancellárúsága. Ez vezetett oda; a háttérbe alkut kötött a szocialistákkal.

Szerintem ez az igazság és a felek most ezt próbálják másként láttatni.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. július 11. 20:11

Továbbá.
Azt kommunikálják - beleértve a balliberális médiát is - a csúcsjelöltség a legdemokratikusabb választás mert közvetlen szavazás a csúcsjelöltek tekintetében. Ez azonban nem igaz. Nem más, mint a háttérben megkötött alku, a választók becsapása. A választók nem Weberre és nem Timmermansra szavaztak, hanem saját országuk pártlistájára és ezekre a pártlistákra leadott szavazat meg sem közelítette az érvényes szavazatok felét.

A közvetlen demokratikus választás akkor lett volna, ha az állam- és kormányfők tanácsa jelöli a két személy a posztra és erre külön szavazólapon szavaznak a választók. A megválasztott pedig az lenne, aki a szavazatok felénél többet kap.

Amit Merkel csinál, a politika legsötétebb arcát mutatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés