Brit fregatt

Iráni őrhajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa-öbölben

2019. július 11. 08:32

A történtekre reagálva egy amerikai katonai szóvivő azt mondta: „a nemzetközi hajózás szabadságának biztosítása nemzetközi megoldást követel”.

A brit olajszállító a Hormuzi-szoros közelében haladt, amikor öt iráni őrhajó, amely feltételezhetően az iráni forradalmi gárdához tartozott, megpróbálta feltartóztatni és irányváltásra kényszeríteni. A tankert a brit királyi tengerészet egyik fregattja kísérte és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is. 

Haszan Róhani iráni elnök szerdán – az incidens előtt – figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten történt feltartóztatásának Gibraltárnál. „Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit” – fogalmazott az iráni elnök a teheráni kormányülésen. 

Joseph Dunford tábornok, az Amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kedden jelentette be, hogy az amerikai kormányzat katonai koalíciót szeretne kovácsolni az Irán és Jemen közelében lévő vízi utak ellenőrzésére.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151448

Ajánljuk még a témában