Szijjártó Péter: 45 milliárd forintnyi bajor beruházás érkezik rövid távon Magyarországra

2019. július 10. 15:55
„Európa legalacsonyabb adói, a jól képzett munkaerő és a felsőoktatási rendszer színvonala nyomán a bajor vállalatok továbbra is rendkívüli mértékben bíznak Magyarországban” – jelentette ki a külügyminiszter.

Rövid távon 45 milliárd forint értékű beruházásra készülnek bajorországi vállalatok Magyarországon –mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek Münchenből, ahol bajor cégek vezetőjével is tárgyalt.

„Európa legalacsonyabb adói, a jól képzett munkaerő és a felsőoktatási rendszer színvonala nyomán a bajor vállalatok továbbra is rendkívüli mértékben bíznak Magyarországban” – jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikere nagymértékben függ a bajor gazdasági folyamatoktól, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy Bajorország sikeres legyen, hogy az ottani vállalatok továbbra is hajtsanak végre beruházásokat Magyarországon.

Magyarországnak az az érdeke, hogy a bajor vállalatok az új világgazdasági korszak által indokolt technológiai fejlesztéseket Magyarországon hajtsák végre – tette hozzá.

„A bajor vállalatok továbbra is úgy tekintenek Magyarországra, mint egy olyan helyre, ahol érdemes befektetni. Olyan helyként tekintenek ránk, ahol a politikai kiszámíthatóság, a biztos jogi környezet és a kedvező befektetési feltételek adottak” – mondta a miniszter.

Több ezer új munkahely jön létre

A miniszter találkozott a Linde vegyipari vállalat, a világ legnagyobb iparigáz-előállítójának illetékeseivel, az autóalkatrészeket beszállító Schaeffler-csoport regionális vezetőjével. Megbeszélést folytatott Hubert Aiwanger bajor gazdasági, vidékfejlesztési és energetikai miniszterrel, és találkozik továbbá a vasúti szektorban érdekelt Siemens Mobility alelnökével.

Szijjártó Péter tárgyal az Ózdi Acélművek tulajdonosával és a BMW igazgatótanácsának gyártásért felelős igazgatójával, Oliver Zipsével, akit a vállalat távozó elnök-vezérigazgatója egyik potenciális utódjaként említ a német sajtó.

A miniszter kifejtette, hogy ezek a vállalatok olyan új beruházásokat kívánnak Magyarországra hozni, amelyek nyomán az új világgazdasági korszakban feltételként megjelenő technológiai újításokat Magyarországon fogják kidolgozni és elsőként alkalmazni.

„Ezek a beruházások magas hozzáadott értékű, magas technológiai színvonalat képviselő munkahelyeket hoznak létre több ezres nagyságrendben majd Magyarországon” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország fontos kereskedelmi partnerei a bajorok

A miniszter rámutatott, hogy Bajorország számára Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partner; a bajor import 5 százaléka Magyarországról származik. Kiemelte, hogy a Magyarország és Bajorország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 14 milliárd eurót tett ki és a Németországba irányuló magyar export 35 százaléka Bajorországba érkezik.

Fontosnak tartotta még a miniszter hangsúlyozni, hogy bajor vállalatok csaknem 8 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat Magyarországon, aminek révén 50 ezer embert foglalkoztatnak. Hozzátette: 150 jelentős bajor vállalat van jelen Magyarországon, amelyek közül a legtöbben a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik és a világ autóiparának és az autóipar beszállítóinak legfontosabb szereplői.

A gazdasági szereplőkkel folytatott megbeszélések mellett Szijjártó Péter tárgyalt Edmund Stoiber korábbi bajor kormányfővel, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) korábbi vezetőjével, valamint találkozott Reinhardt Marx münchen-friesingi érsekkel, a Német Katolikus Püspöki Kar elnökével.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudjuk, hogy nálatok nem ismerik a különbséget a gyarmat és a partner között. Nem baj, szerencsére a jelen helyzetben teljesen lényegtelen, mennyire vagytok hülyék, tájékozatlanok vagy szimplán hazug dögök.

Most már biztos, hogy jövőre... megbukik az Orbánja...
és a GDP is visszaesik, sőt, zuhan... jövőre...

Jósda

Az Európai Bizottság javított a magyar GDP-növekedési előrejelzésén, miután a gazdaság a vártnál jobban teljesített az elmúlt időszakban.

Idén elérheti a 4,4%-ot a GDP-növekedés Magyarországon, azonban jövőre 2,8%-ra lassulhat a bővülés üteme az Európai Bizottság nyári előrejelzése szerint. Brüsszel korábban 3,7%-os gazdasági növekedést prognosztizált az idei évre vonatkozóan.
https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/07/10/nagyobb-lehet-a-gazdasagi-novekedes-a-vartnal

2019.március
A GKI Gazdaságkutató Zrt. a tavalyinál lényegesen alacsonyabb, 3,5 százalékos GDP-növekedésre, hosszabb távon pedig további visszaesésre számít - írja az MTI.
A GKI szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzése a korábbi 3,2 százalékosról fölfelé módosította az idei GDP várakozását, amit a várakozásokat meghaladó tavalyi növekedéssel és a kormányzati gazdaság-élénkítő intézkedésekkel, mint családvédelmi akcióterv, magyaráz.
Véleményük szerint

• a magyar cégek külföldi befektetéseit ösztönző stratégia erőltetett és megkérdőjelezhető,
• a családvédelmi akcióterv egyaránt rontja a külső és a belső egyensúlyt,
• az ipari növekedés kifulladását pedig a legfeljebb 3,5 százalékos idei növekedés is jelezni fogja.
https://index.hu/gazdasag/2019/03/27/gki_magyar_gazdasag_novekedes_2019_elorejelzes/

Ha a "növekedés kifulladását pedig a legfeljebb 3,5 százalékos idei növekedés is jelezni fogja", akkor vajon mit jelez a 4,4 százalékos növekedés?

Egyébként az EU szemét is csipi - ezen belül különösen a németekét - hogy Magyarországon alacsony a társasági adó, amely vonzza a befektetőket. Ezért is szeretnék elérni, hogy az EU-ban egységes legyen a társasági adó.

Így marad le a német gazdaság

A német gazdaság növekedési teljesítménye jelenleg elmarad a korábban megszokottól. Még az eurózónán belül is - amely most nem erős növekedési mutatóiról híres - a GDP-növekedési rangsor alsó felébe esett vissza 2018-2019-ben Németország, éppen hogy megelőzve Olaszországot. A németek által gyakran lekicsinyelt francia gazdaság - illetve a Brexit által sújtott brit gazdaság - ha csak némileg is, de gyorsabban növekszik Németországhoz képest.

A gazdaság gyengesége nem vált a német közéleti viták fő kérdéséve, főként azért, mert a foglalkoztatottsági adatok még mindig elég erősek, illetve a munkanélküliség mértéke alacsony. Sok állás jön létre főként a szolgáltató szektorban, amelyet a fogyasztói költekezés hajt. Csak idő kérdése azonban, hogy mikor fog a feldolgozóiparban mintegy egy éve elindult visszaesés negatívan kihatni más szektorokra.

Németország híres munkatermelékenysége alig nőtt 2017 óta, miközben a bérek és a nem bérjellegű költségek gyorsabban emelkednek, mint a többi európai államban. A feldolgozóipari bérek szintje a nemzetközi standardok alapján már hosszú ideje magasnak tekinthető. Ez igaz az adók mértékére is.

Más országok adóreformjai után Németország újra azon országok közé tartozik, ahol a legmagasabb a társasági adó, illetve a kis és közepes vállalkozásokat terhelő adók szintje. Ezen felül az igen magas átlagos energiaárak miatt sem tudnak az iparvállalatok bővülni Németországban.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/igy-marad-le-a-nemet-gazdasag.329583.html

Úgy látszik nem véletlenül remeg Merkel keze. Ha így megy tovább még a lába is remegni fog.

Bezzeg te - elfogulatlan, udvarias és helikopter.
:-)))

Jaja. Látom Szinte látom lelki szemeim előtt, ahogy hatalomra kerülve a DK-MSZP-Jobbik hogy rúgja ki őket páros lábbal az országból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés