Salvini cáfolja, hogy az oroszok pénzelték volna pártját

2019. július 10. 19:22

Matteo Salvini, a jobboldali olasz kormány miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere egy lapinterjúban ismét cáfolta szerdán azokat a sajtóértesüléseket, hogy pártcélokra pénzt kapott volna Oroszországtól.

A Buzzfeed internetes híroldal azt állította ugyanis, hogy bizonyítéka van egy találkozóról, amelyen Salvini munkatársa, Gianluca Savoni oroszokkal arról tárgyalt, hogy illegálisan finanszíroznák a Liga pártot. A híroldal szerint erről egy moszkvai szállodában tárgyaltak tavaly október 18-án, amikor Salvini Oroszországba látogatott. Az ügylet lényege állítólag az volt, hogy Salvini pártja 4 százalékot kapna az ENI olasz energiacégnek eladott orosz kőolaj árából, ami több tízmillió dollárt jelent.

A Buzzfeed azt állítja, hogy a birtokába jutott egy felvétel a találkozóról. Azt viszont nem tudta megállapítani, hogy ki volt a többi résztvevő, és azt sem tudta bizonyítani, hogy a megállapodás ténylegesen létrejött.

Salvini az Il Foglio című lapnak azt nyilatkozta, hogy „senki sem kapott egy centet sem”, és azzal fenyegetőzött, hogy bepereli a híroldalt, ahogy eddig mindig tette hasonló esetben, és ezt fogja tenni a jövőben is.

Februárban a l,Espresso című hetilap vádolta meg Salvinit ugyancsak orosz pénzek elfogadásával.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://www.valaszonline.hu/wp-content/uploads/2019/05/salvini_putyin_polo.jpg

???

Válaszok:
hhonor | 2019. július 10. 19:52

"Buzzfeed: Salviniék titkos tárgyaláson zsírozták le, hogy Putyin támogatja őket

Az amerikai Buzzfeed hangfelvétellel (https://www.buzzfeednews.com/article/buzzfeednews/transcript-lega-russia-oil-deal-meeting?_ga=2.247816965.3482173.1562664006-1022521171.1562664006) is megtámogatta az olasz sajtóban az év eleje óta pedzegetett titkos találkozót, ami Matteo Salvini olasz belügyminiszter egyik bizalmasa és orosz üzletemberek között zajlott le tavaly október 18-án. A találkozón a leirat szerint arról volt szó, hogy az akkor már Olaszország belügyminisztereként és egyben miniszterelnök-helyetteseként tevékenykedő szélsőjobboldali politikus pártját, a Ligát Oroszország egy olajkereskedelmi szerződésen keresztül fogja támogatni az „Európa megváltoztatásá“-t célzó 2019-es Európai Parlamenti választások előtt.

A találkozón Gianluca Savoini, Salvini korábbi szóvivője, a Lombardia Russia oroszbarát vállalkozói szövetség elnöke két olasz társával egyeztetett három, a Kremlt képviselő orosszal. Salvini maga nem volt jelen a találkozón, saját Twitter-oldalának posztjai szerint ebben az időpontban pont Moszkvában tartózkodott hivatalos látogatáson.

A hangfelvétel szerint arról volt szó a találkozón, hogy a Rosznyeft orosz állami energiakonszern 3 millió tonna üzemanyagot adna el az Eni olasz olajcégnek nagyjából 1,5 milliárd dollárért, ami 65 millió dolláros (több mint 18 milliárd forintos) kedvezményt jelentett volna az akkori piaci árakhoz képest. Ez a különbözet vándorolt volna közvetítőkön keresztül a Ligához. A tranzakció tényleges megvalósulásáról egyelőre nincsenek sajtóinformációk, pedig egy ilyen üzlet nyilvánvalóan kimerítené az olasz törvények szerint is a tiltott pártfinanszírozás fogalmát.

Salvini az Il Foglio című lapnak tagadta a vádakat, állítva, hogy "senki sem kapott egy centet sem", és azzal fenyegetőzött, hogy beperli a híroldalt, ahogy eddig mindig tette hasonló esetben, és ezt fogja tenni a jövőben is.

A hangfelvételek tanulsága szerint Savioni egyértelműen a szélsőjobboldali, oroszbarát pártokon keresztül bekövetkező európai fordulattal kecsegtette tárgyalópartnereit; a megbeszélést így kezdte

"Meg akarjuk változtatni Európát. Az új Európának sokkal közelebb kell állnia Oroszországhoz."

És az általa felvázolt vízióban az oroszbarát fordulatban potenciális szövetségeseként említette Orbán Viktort is (a Fidesz egyébként a Liga invitálása ellenére végül nem csatlakozott az Indentitás és Demokrácia néven létrehozott bevándorlásellenes/populista EP-frakcióhoz):

"Salvini az első ember, aki meg akarja változtatni egész Európát. A szövetségeseinkkel és kollégáinkkal meg más pártokkal Európában. Az FPÖ Ausztriában, az AfD Németországban, Franciaországban Madame Le Pen, és más országokban ugyanígy, Magyarország Orbánnal, Svédország a Svéd Demokratákkal. Megvannak a szövetségeseink."

A leirat szerint a találkozó nagy része a valószínűleg már korábbi alkalmakkor is tárgyalt megállapodás technikai részleteivel telik el, olyan kiszólásokkal, mint amikor az egyik olasz tárgyaló azt mondja:

"Ha van még nálatok gulág, akkor tudnánk pár embert küldeni hozzátok."

Oroszország egyébként már évek óta aktívan támogatja az európai szélsőjobboldal (és a szélsőbaloldal) pártjait is az EU amúgy is ingatag egységének további fellazítása érdekében. Az orosz doktrína – amit 2011 óta „Eurázsiai Unió” néven emlegetnek – azt a távlati tervet tűzte ki célul, hogy Brüsszeltől visszatereli az orosz érdekszövetségbe a kelet- és közép-európai országokat." [index]

Nem tudják, kik voltak ott és nem tudják, megvalósult-e?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés