Hosszú frakcióülés után

Megvétózza a Renew a Fidesz és a PiS politikusait

2019. július 10. 08:26

A Momentum úgy kommentálta a frakció döntését, hogy őket pont az olyan rendszerek ellen küldték az emberek Brüsszelbe, mint amilyent a Fidesz vagy a PiS működtet.

Kedd este a Renew Europe közleményt adott ki, amelyben leszögezik, hogy a liberális frakció tagjai ezentúl minden Fidesz- és PiS-tag kinevezését blokkolják a tisztségek megszavazásánál. Ezt a szerda reggel magyarul a Momentum hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán: „A Renew Europe frakció vétózza a fideszes jelöltek EP-bizottsági kinevezéseit – Európa-ellenes képviselők nem elnökölhetnek uniós bizottságokat!

Hosszan és mélyen beszéltünk arról, hogy milyen értékek mentén vagyunk hajlandóak politizálni a jövőben az Európai Parlamentben – például megszavazunk-e fideszes politikusokat európai parlamenti tisztségekre? A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a napokban szavaznak az Európai Parlament szakbizottságaiban arról, hogy mely politikusok töltsék be a bizottságok elnöki és alelnöki pozícióit, a Néppárt pedig fideszes politikusokat is jelölt ezekre a posztokra.

A frakció, részben a momentumos képviselők felszólalásainak hatására arra a konklúzióra jutott, hogy nem tudja olyan pártok képviselőit támogatni, amelyek hazájukban lebontják a jogállamot és letérnek az európai integráció útjáról. Így a Renew Europe sem a Fidesz, sem a lengyel kormánypárt (PiS) képviselőit nem fogja megszavazni.”

A Momentum a maga részéről a következő kommentárt fűzte hozzá: „A Momentum az olyan rendszerek ellen jött létre, mint amilyet Magyarországon a Fidesz, vagy Lengyelországban a PiS működtet. Elárulnánk minden választónkat, ha bármilyen szokásjog alapján fontos pozícióhoz juttatnánk a képviselőiket. Mindent meg kell tennünk Európa ellenségei ellen. Ezért küldtek minket a választók az Európai Parlamentbe."

Természetesen a Renew Twitter-oldalán is olvasható az ügy kapcsán bejegyzés:

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151386

Ajánljuk még a témában