Európai egyesült államok

2019. július 10. 22:53

Lóránt Károly
Magyar Hírlap
Ami létrejönne, az nem egy föderális állam lenne, hanem egy birodalom, ami definíció szerint egy erős központi hatalom (egyszemélyi uralkodó vagy uralkodó csoport) által irányított, földrajzilag kiterjedt és számos országot, népcsoportot összefogó államalakulat, igen távol esve az alapító atyák álmaitól.

„Az 1970-es években az akkori Euró­pai Gazdasági Közösségnek még olyan vezetése volt, amely az integrációt komolyan vette, és a közös piachoz képesti előrelépés – további integráció – lehetőségeit szakmai bizottságokban elemezte. Három jelentés készült ebben az időszakban, az egyes bizottságok vezetőiről elnevezve, a Werner-, a Marjolin- és a MacDougall-jelentés. Mindhárom bizottság azt vizsgálta, hogy melyek egy közös monetáris politika megteremtésének, vagyis egy közös pénz létrehozásának feltételei.

A Werner-jelentés például megállapította, hogy a bevezetésre tervezett közös pénz nyomán fellépő gazdasági és társadalmi problémákat (fizetésimérleg-egyensúlytalanságok, munkanélküliség, kevésbé fejlett térségek felzárkóztatása) jelentős mértékű közös költségvetésből kell megoldani. A Marjolin-jelentés azt hangsúlyozta, hogy jelentős különbség van a vámunió és a monetáris unió között, ugyanis monetáris unióban a nemzeti kormányok a gazdaságirányítás mindazon eszközeinek használatát a közösségre bízzák, amellyel addig kormányoztak. Emiatt a nemzetállami kormányok helyett a közösség feladata lesz az olyan problémák megoldása, mint például a külső feltételek változására adandó válasz, a fizetési mérlegek kiegyenlítése, a munkanélküliség kezelése, a nyugdíjellátás, a minimálbérek biztosítása és hasonlók. Sőt még azt is hozzá tette, hogy a népesség nagy részének úgy kell éreznie, hogy elsősorban az unióhoz és nem egy-egy nemzethez tartozik.

Mindezt a MacDougall-jelentés konkrét számításokkal egészítette ki, valóságos integrációk (például az Egyesült Államok, NSZK) tényadatai alapján felbecsülve, hogy egy európai föderációban a GDP mekkora részét kell központosítani, a szövetségi állam feladatainak ellátására, amit huszonöt százalékban állapítottak meg, a jelenlegi egyszázalékos befizetésekkel szemben.

Ursula von der Leyent meg kell kérdezni, mi a véleménye az említett jelentések ajánlásairól, ha ugyanis csak centralizálni akarja a döntéshozatalt a szövetségi állam kötelezettségeinek átvállalása nélkül, akkor az európai egyesült államok csak egy meg nem valósult álom marad. Ami létrejönne, az nem egy föderális állam lenne, hanem egy birodalom, ami definíció szerint egy erős központi hatalom (egyszemélyi uralkodó vagy uralkodó csoport) által irányított, földrajzilag kiterjedt és számos országot, népcsoportot összefogó államalakulat, igen távol esve az alapító atyák álmaitól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

“A migráció egy pozitív globális jelenség” kijelentésnek hatalmi háttere is lesz.

Én már nem közlöm az illetővel, ha kiikszeltem. Levelezzen nyugodtan a kukával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés