Lemondott a washingtoni brit nagykövet

2019. július 10. 13:39
Sir Kim Darroch lemondása mögött egy diplomáciai válság áll, amely azután alakult ki, hogy magánlevelezése kiszivárgott a brit sajtóhoz.

A kiszivárogtatott levelezésben a nagykövet a Trump-kormányzatról szóló, gyakran igen lesújtó véleményeket fogalmazott meg. Sir Kim Darroch a távozását bejelentő levelében közölte Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel, hogy a kiszivárogtatás után kialakult helyzetben lehetetlenné vált munkájának folytatása, és a felelős eljárás az, ha átadja a helyét egy új nagykövetnek.

Darroch a táviratokban - amelyeket valaki eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapnak – egyebek mellett azt írta, hogy Donald Trump elnöksége alatt a Fehér Ház „egyedülálló mértékben működésképtelenné vált”, az amerikai kormányt „késhegyig menő” belvillongások jellemzik, és az elnök pályafutása „dicstelen véget érhet”.

Trump azonnal bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolattartást a diplomatával, keddi Twitter-bejegyzéseiben pedig „félnótásnak”, „igen ostoba fickónak”, „felfuvalkodott bolondnak” nevezte a brit nagykövetet.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő volt alkalmatlan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés