Klímasemlegesség, balkáni nyitás, a jogállamiság ellenőrzése – ezek Ursula von der Leyen fő céljai

2019. július 10. 19:12
Meghallgatta az EP az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt politikust.

Ursula von der Leyen, új uniós bizottsági elnökjelölt, jelenlegi német védelmi miniszter, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) képviselőivel folytatott találkozója során ígéretet tett arra, hogy a jogállamiság végrehajtásának tagállami ellenőrzésére szolgáló hatékony mechanizmusokat dolgoz ki.

Az európai uniós tagállamok vezetői által előző héten Jean-Claude Juncker utódjául jelölt politikus szerdán az EP különböző frakcióival, illetve az Elnökök Értekezletének tagjaival kezdett egyeztetést Brüsszelben.

Az EU alapja a jogállamiság tiszteletben tartása

Von der Leyen parlamenti meghallgatása során kijelentette: az EU elveken alapul. Ez unió alapja pedig a jogállamiság tiszteletben tartása.

A bizottsági elnökjelölt támogatta azt a javaslatot, hogy egész Európára kiterjedő párbeszéd kezdődjön a polgárokkal az Európai Unió jövőjéről. „Ez egy ragyogó ötlet” – mondta.

Leszögezte, egyik fő prioritásává teszi, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon, valamint azt is el kívánja érni, hogy az EU vezető szerepet töltsön be olyan területeken, mint a zöld gazdaság finanszírozása és a kutatás. Hozzátette, az unió gazdasági versenyképességének javítása elengedhetetlen feladata lesz az új összetételű uniós intézményi vezetésnek.

Az EU-nak elő kell mozdítania az egységes piaci reformokat, valamint többet kell fektetnie a közös védelmi alapokba, kiegészítve a NATO kapacitásokat, hogy védelme önállóbbá válhasson az Egyesült Államok segítségétől.

Brexit, balkán, bizottság

A bizottsági elnökjelölt hangsúlyozta, hogy Londonnak „rendeznie kell sorait” a Brexittel kapcsolatban. Nagy-Britanniának minél hamarabb tisztáznia kell az unióval tervezett jövőbeli kapcsolatait a bizonytalanság megszűntetése érdekében. Hozzátette: „nagyon hangsúlyosan ide tartozik” az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülése is.

Von der Leyen a schengeni térség bővítése mellett érvelt, feltéve, hogy az újonnan társuló országok megfelelnek a követelt kritériumoknak. Továbbá arra szólította fel az uniós tagországok kormányait, „tartsák nyitva” a Nyugat-Balkán országai előtt az uniós tagság lehetőségét.

Végezetül kijelentette, az Európai Bizottság, az uniós parlament és a tagállamok kormányai közötti zökkenőmentes együttműködés elengedhetetlen az EU hatékony politikai döntéshozatalához a kereskedelemtől a klímavédelmen keresztül a migrációig.

Még nem biztos befutó

Az Európai Tanács július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletén döntött arról, hogy szívesen látná az Európai Bizottság elnöki székében Ursula von der Leyent. A jelöltet azonban az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania.

Von der Leyennek bizottsági elnöki kinevezése jóváhagyásához legalább 376 szavazatra lenne szüksége a 751 tagú EP-ben. Elméletileg a három legnagyobb frakció, a néppárti, a szociáldemokrata és a liberális-centrista képviselőcsoport 444 voksa elegendő lenne, de számos képviselő, főként a szociáldemokraták soraiból, már jelezte, hogy a csúcsjelölti rendszer „elsüllyesztése” miatt nem fogja áldását adni az utolsó pillanatban kiválasztott német védelmi miniszterre, így több elemző szerint szoros eredmény várható. Elfogadása esetén megbízatása öt évig, 2024. október 31-ig tart.

(MTI)

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Uncsi.

Válaszok:
hátakkor | 2019. július 10. 23:13

Nincs ebben semmi elfogadhatatlan, ha a valóság talaján áll és nem tartalmaz kettős mércét.
Kíváncsian várom, ha megválasztják milyen reformokkal áll majd elő, mert lenne mit megreformálni az EU-ban.

Zöld dosszié!
Ez olyan ismerős valahonnét.
Vajon van is benne valami? Netán csak üres papírok?

Még megtörténhet, hogy a következő jelölt Michel Barnier lesz.
Megjegyzem, hogy én inkább őt támogatnám.

Azért arról is szólhatna néhány mondattal, hogy a klímaváltozás érdekében a világűrben milyen változásokat akar eszközölni.
Feltételezve, hogy világűrkutatási tapasztalatokkal is rendelkezik. ;-)

Klímasemlegesség :) reggel délben este télen nyàron 24c fok.

"... jogállamiság végrehajtásának tagállami ellenőrzésére" - 'ha akarom, vemhes; ha nem akarom, nem vemhes'.

A EP ballibnek és zoldjei tegnap óta nem hivatkozhat nak arra, hogy az ET felrugott egy egyezményt a jelölés során, mert tegnap ők rúgtak fel a bizottságok alelnökének megválasztása egyezményét, szokásjogát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés