Phenjannak fontosabb a rezsim állandósága, mint a szankciók feloldása?

2019. július 10. 09:00

Kim Dzsong Un számára nem az amerikai szankciók feloldása, hanem az ország kommunista rendszerének megőrzése az elsődleges cél japán lapjelentés szerint.

Az Észak-Koreai vezető a Kínai elnökkel tartott június 20-i tanácskozásán azt mondta: „Nem ragaszkodunk a szankciók feloldásának (gondolatához). Most ennél előrébb való a politikai rendszerünk biztonságának szavatolása” – tudta meg a Jomiuri Simbun japán napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A Hszi Csin-ping, kínai elnökkel tartott megbeszélésen a Kim Dzsong Un az atomfegyver-mentesítésről Washingtonnal zajló tárgyalási folyamat normalizálása mellett emelt szót, mondván, Phenjannak nem lesz szüksége nukleáris fegyverre, ha az Egyesült Államok felhagy Észak-Koreával szemben ellenséges politikájával és tiszteletben tartja az ország állami berendezkedését.

Mint emlékezetes, Kim és Donald Trump amerikai elnök Hanoiban tartott februári csúcstalálkozóján a phenjani vezetés követelése, hogy Washington törölje el a büntetőintézkedéseket, zátonyra futtatta a megbeszéléseket. Kim Dzsong Un stratégia váltásának jele lehet, hogy a június 30-i találkozón már országa politikai rendszerének megőrzésére helyezte a hangsúlyt – írta a lap.

Trump a panmindzsoni találkozót követően bejelentette, hogy Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151389

Ajánljuk még a témában