Két nap alatt közel 800 migránst tartóztattak fel a törökök

2019. július 9. 18:32

A török csendőrség az utóbbi két napban 777 olyan migránst tartóztatott fel a Görögországgal és Bulgáriával határos, nyugat-törökországi Edirne tartományban, akik illegálisan készültek az Európai Unió területére jutni – jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az elfogottak között irániak, egyiptomiak, guineaiak, szomáliaiak, marokkóiak, líbiaiak, afgánok, pakisztániak, palesztinok, irakiak, algériaiak, bangladesiek és szíriaiak is voltak.

A hatóságok a migránsokat a tartomány Görögországgal határos Uzunköprü, Meric és Ipsala nevű körzeteiben állították elő és az Edirne tartományi bevándorlási hivatalba szállították.

A Törökországban élő mintegy 3,6 millió szíriai állampolgár úgynevezett átmeneti védelmi státusszal rendelkezik, így ők valószínűleg az ország területén maradhatnak. A nem szíriai migránsokat, amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal, Ankara rendszerint visszaküldi hazájukba.

A mintegy 200 kilométer hosszú görög-török szárazföldi határ túlnyomó részén az Évrosz – törökül Meric – folyó természetes határt képez. A Görögországba jutást Edirne tartományban tovább nehezíti, hogy a Brüsszel és Ankara között 2016. márciusában aláírt menekültügyi megállapodás következtében a török csendőrség fokozottan ellenőrzi a térséget.

Görög adatok szerint tavaly több mint 14 ezer menedékkérő lépett át illegálisan Törökországból a két ország között húzódó szárazföldi határon. Tavalyelőtt Athén szerint 5500-an keltek át ezen az útvonalon az Európai Unió tagállamába.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Két nap alatt 777- et fogtak el.
Egy év alatt 14000 jutott át, az 38/ fő/ nap. Tehát megtízszereződött....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés