Soros?

Három hónap után bocsánatot kér Scrutontól a New Statesman

2019. július 9. 03:39

Soros György és a magyarországi antiszemitizmus is szóba került abban a New Statesman brit baloldali lapban áprilisban megjelent, Roger Scrutonnal készült interjúban, amiből kisebbfajta botrány lett Nagy-Britanniában. Scruton azt állította, kiforgatták és féloldalasan idézték szavait, eközben a brit kormány kitette egy építészeti bizottságból. Most elnézést kért Scrutontól a New Statesman.

„Elismerjük, hogy Scruton professzor nézeteit nem tükrözte megfelelően” az április 10-én egy bizonyos George Eaton által készített interjú – írja a New Statesman brit baloldali lap, hozzátéve: „Elnézést kérünk, és sajnálunk minden kellemetlenséget, amit ez Sir Rogernek okozott”.

A New Statesman – melynek hasábjain a brit konzervatív gondolkodó egykor borrovatot vezetett – ugyan helyesen idézte Roger Scruton szavait, ám ezek az idézetek egyoldalúak voltak. Mint írják, ugyan Scruton valóban azt mondta, hogy Kínában robotokat csinálnak az emberekből, s hogy „minden kínai a másik másolata, s ez igen ijesztő”, de azt elfelejtették hozzátenni, hogy Scruton nem a kínai népre, hanem a kínai népet elnyomó kommunista rezsimre gondolt, mint ennek okára.

A cikkben Magyarország is szóba került, minthogy Scruton megjegyezte: „bárki, aki nem veszi észre, hogy van Magyarországon Soros-birodalom, nincs tisztában a tényekkel”; ugyanakkor interjúalanyuk azon félmondatát már kifelejtették a megjelentetett szövegből, hogy „ez nem szükségszerűen a zsidók birodalma; ez a feltételezés nonszensz”. Hozzáteszik, hogy a brit gondolkodó elismerte, hogy van Magyarországon antiszemitizmus.

A lap azután tette közzé elnézést kérő közleményét, hogy találkozott egykori szerzőjével, akit az egyoldalú és félrevezető interjú miatt a brit kormány kirúgott az építésügyi minisztérium esztétikai bizottságából.

A New Statesman most az eredeti cikk mellett közzé tette a még eredetibb, teljes interjúleiratot is.

Roger Scrutont a Mandiner májusban kérdezte az esetről, lapunknak azt nyilatkozta: „Csapdába csalt egy újságíró, aki teljesen tévesen számolt be az interjúról, és a Konzervatív Párt rögtön hitt is neki. Ahelyett, hogy megkérdeztek volna, rögtön azzal jöttek, hogy nem lehet olyasvalaki nálunk, aki ilyeneket mond, azonnal mennie kell. Azt hiszem, ez mutatja, hogy milyen törékeny is a Konzervatív Párt helyzete a hatalom csúcsain”. Scruton akkor arról is beszélt a Mandinernek: az őt kirúgó államtitkár nem kért bocsánatot tőle, ugyanakkor ezrek álltak ki mellette a világ körül.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151317

Ajánljuk még a témában