Kiderítettük, hogy a magyarok hány százaléka támogatná a meleg párok örökbefogadását

2019. július 8. 15:49

Magyar Liberális Párt
MTI-OS
A magyarok a világátlaghoz képest nagyobb arányban értenek egyet abban, hogy a melegeket ugyanolyan jogok illessék meg, mint bárki mást.

„A Magyar Liberális Párt örömét fejezi ki amiatt, hogy az idei Pride békésen, rendzavarás nélkül zajlott le, különösen, miután végre nem a vonulókat, hanem a szélsőjobboldali ellentüntetőket zárták kordonok mögé, ahogy azt Sermer Ádám korábban javasolta. A Liberálisok főpolgármester-jelöltje szerint azonban bőven van még feladatunk, hiszen Magyarországon továbbra sem teljesül a jog előtti egyenlőség, a Fidesz-kormány pedig a társadalom megosztására használja a melegekkel kapcsolatos előítéleteket, és homofób üzenetekkel igyekszik egyben tartani saját táborát.

Felmerült, hogy Tarlós újraválasztása esetén a kormány ismét átírná az Alaptörvényt, amely ez után azt is kikötné, hogy azonos nemű párok soha ne fogadhassanak örökbe gyereket. Kíváncsiak voltunk, hogy a magyar emberek mit gondolnak erről, ezért közvélemény-kutatást rendeltünk az azonos nemű párok megítélésével kapcsolatban. A Závecz Research kutatásából kiderült, hogy a magyar társadalom 24 százaléka kifejezetten támogatja, 21 százaléka ugyan nem ellenzi, de nem is támogatja, 55 százaléka pedig ellenzi az azonos nemű párok örökbefogadását.

Egy több mint 60 országot átfogó kutatás szerint viszont a magyarok az átlagosnál nyitottabbak és elfogadóbbak az LMBTQI-közösség jogegyenlőségét tekintve. 

A VIACOM kutatása kimutatta, hogy a magyarok az 57 százalékos világátlaghoz képest 64 százalékos arányban egyetértenek azzal, hogy a melegeket ugyanolyan jogok illessék meg, mint bárki mást. A kutatásból az is kiderült, hogy a szexuális kisebbségek elfogadását a magyarok többsége (58 százaléka) a saját kultúrájával és vallásával is összeegyeztethetőnek tartja, a lakosság háromnegyede pedig elfogadná, ha kiderülne, hogy a szomszédja meleg, leszbikus vagy transznemű, és ez nem változtatna a kapcsolatukon. A magyaroknak azonban csak alig több mint egynegyede támogatja az azonos neműek törvényes házasságát, és 40 százalék kifejezetten ellenzi azt.

A Viacom felmérése is jól mutatja tehát, hogy még sok dolgunk van. Éppen ezért folytatjuk a küzdelmet a jogegyenlőségért, mert szeretnénk, ha Magyarország egy sokszínű, nyitott és toleráns országgá válna, ahol mindenki szabadon vállalhatja szerelmét, szexuális irányultságát és nemi identitását. Ne hagyjuk, hogy a kormány megosszon és kijátsszon minket egymás ellen! Ne hagyjuk, hogy Orbán Viktorék gyűlöletpolitikája bárkit kirekeszthessen a társadalomból!”

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában