Az Ab-hez fordul az ellenzék az MTA kutatóhálózata miatt

2019. július 8. 15:17
Egy hét alatt összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást.

Hétfői felszólalásában Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője bejelentette: az ellenzéki és független képviselők között összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így az MTA kutatóhálózata kapcsán egy hete elfogadott törvény ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Ezért döntöttek

Ismeretes, július 2-án az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését.

Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése.

Jön a ELKH

Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH). A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy pillanatra se zavarjon, hogy ennek semmi köze ahhoz amit a cikk ír.

A balliberálisok 2010 előtt még bírálták az MTA-t és véleményük szerint " Az MTA-nak azon területeit, nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni,"


"Kóka János gazdasági miniszter 2005. április 2-án kemény kritikát fogalmazott meg a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) szemben: – Az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak – mondta. A gazdasági tárca később közölte: a miniszter szavainak az a helyes értelmezése, hogy kár finanszírozni az MTA hálózatának azokat a részeit, amelyek nem a versenyképességet szolgálják. Később a szabadalmak alacsony száma miatt is kritikát fogalmazott meg az SZDSZ-es tárcavezető.

Az adófizetők pénzén finanszírozunk ötleteket, de nem segítjük, hogy azokból az ország számára hasznos termékek legyenek – jelentette ki. Hiller István szocialista oktatási miniszter az MTA 2007. évi rendes közgyűlésén felszólalva diplomatikusabb stílusban, de megerősítette: „nélkülözhetetlen, hogy az Akadémia áttekintse a kutatás, a kutatásfejlesztés és a gazdaság kapcsolata erősítésének szükségességét”.
Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfol..

Az MTA egyik része sem lett a "földel egyenlővé" téve, hanem két nagy önálló intézménnyé került átszervezésre. Az MTA-nál marad amiért létrehozták.
Így nem szűnt meg, maradt a humán terület és külön szervezet jött létre azokra a kutatásokra, amelyek azt a célt szolgálják, amelyről az idézetben Kóka János beszélt és közvetve Hiller István is megerősített.

Érdemes elolvasni a az MTA honlapján lévő német elit Orbán Viktornak írt levelét - https://mta.hu/mta_hirei/a-nem.. - amelyben hemzsegnek a csúsztatások, feltételezések, az önös célok.

A balliberális média miért csak egy részt idéz Bencsik írásából?
Netán azért, mert az egész nem azt a képet mutatja, amit a HVG, 444, Index, Magyar Narancs fest.
Bencsik a következőket írta a Facebookon

"Bencsik Gábor
2018. augusztus 10. ·

Ne legyen igaz a hír
Ha igaz a hír, akkor most eljött a pillanat, hogy a kormány politikáját támogató nemzeti keresztény konzervatív értelmiségiek megvédjék a kormányt saját rossz döntésétől.
Ha igaz a hír, az ELTE és a CEU illetékes vezetői huszonnégy órát kaptak egy olyan előterjesztés véleményezésére, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nemek, hétköznapi nevén a gender szakon.
Ha igaz a hír, akkor szögezzük le, hogy egy egyetemmel, különösen húsba vágó kérdésekben nem szokás huszonnégy órás határidővel levelezni. Ez egyszerűen sértés, vagy ami még rosszabb, hatalmi arrogancia. Az egyetemen tiszteletre méltó emberek dolgoznak, akik a tehetségük mellett kemény munkával lettek azokká, akik. Kijár nekik, hogy időt kapjanak az álláspontjuk megfogalmazására.
Ha igaz a hír, akkor itt ráadásul alapvető tájékozatlansággal van dolgunk. A gendertudomány ugyanis nem az, amit felületes újságírók írnak róla. Nem túltolt feminizmus, nem a család szétverése, nem kisgyerekek nemváltásának támogatása, nem tetszés szerinti biológiai nemek konstruálása. Hanem annak vizsgálata, hogy a biológiai nem miként jelenik meg a társadalomban. Márpedig megjelenik. És ennek ezer vonatkozása van. És ha ezeket nem ismerjük, hogyan akarjuk elérni például azt, hogy a társadalom visszanyerje a reprodukciós képességét? Hogyan akarjuk megtalálni az eszközöket ahhoz, hogy a férfiak és a nők újra szeressék a gyerekeket?
A gendertudományokat az egész világon kutatják és oktatják. Ezekben a szellemi műhelyekben bőven van zabhegyezés is, meg túltolt feminizmus is, számos tanszék a szélsőséges liberalizmus fellegvára. Más műhelyekben pedig értékes munka folyik, segít megértenünk, hogy miért viselkednek úgy az emberek, ahogy, és mit kellene tennünk, hogy jobban működjön a társadalom.
Nonszensz, hogy a magyar tudományosság ne kapcsolódhassék be ebbe a folyamatba, a tudományos konferenciákon ne legyen jelen magyar kutató, a folyóiratokban ne jelenjék meg magyar szerző.
Valaki azt írta az ügy kapcsán: nem kell félni ettől a konfliktustól. Igaza van, de ellenkező előjellel. A betiltás ugyanis nem konfliktus. Legyen genderszak, és mi, keresztény konzervatívok ütközzünk velük. Aki bízik a saját érvei erejében, az nem akarja betiltani az ellenfelét.
Ne legyen hát igaz a hír. A kormány ne akadályozza meg a társadalmi nemek mesterszak további működését. Bízzon bennünk, nemzeti keresztény konzervatív értelmiségiekben, hogy megvédjük azokat az értékeket, amelyekkel azonosul.
(Ez az írás a nyilvánosság számára készült, szabadon osztható, idézhető, közölhető.)"

Kiemelve. "A gendertudományokat az egész világon kutatják és oktatják. Ezekben a szellemi műhelyekben bőven van zabhegyezés is, meg túltolt feminizmus is, számos tanszék a szélsőséges liberalizmus fellegvára."

Nos ez az amit meg kell szüntetni, amit sundán-bundán belesuvasztottak. Amiről pedig Bencsik beszél, hogy oktatni kell az a biológia, természettudomány, társadalom tudomány témakörébe tartozik és nem egy összetákolt átláthatatlan áltudományba, amelyet politikai célokra is felhasználnak.

Az utolsó szakasz kiváló önarckép. Kár volt beleírni a fidesz szót.

Már volt a múlt héten. Talán 200-an vettek részt rajta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés