Partra szálltak Lampedusán a Mediterranea hajóján utazó menekültek

2019. július 7. 16:44
Matteo Salvini tiltakozása ellenére partra szálltak vasárnap hajnalban Lampedusa szigetén a Mediterranea olasz civil szervezet Alan Kurdi nevű hajójáról a menekültek. A hajót lefoglalták, a kapitány ellen eljárást indítottak.

Partra szálltak a bevándorlók és menekültek vasárnap hajnalban Lampedusán a Mediterranea olasz civil szervezet hajójáról, amely Matteo Salvini belügyminiszter tiltásával dacolva kikötött előző nap az Olaszországhoz tartozó szigeten – írja a Pesti Srácok.

A Mediterranea Saving Humans segélyszervezet a Twitteren közölte, hogy a több mint negyven bevándorló és menekült „végül engedélyt kapott, hogy partra szálljon és ellátásban részesüljön”. A hajót lefoglalta a rendőrség, és a kapitány ellen illegális bevándorlás elősegítése miatt eljárást indítottak.

A Sea-Eye német nonprofit szervezet szombat este közölte, hogy az Alan Kurdi nevű hajója, amely 65 bevándorlóval a fedélzetén ugyancsak Lampedusa felé tartott, irányt változtatott Málta felé. A máltai hatóságok azonban vasárnap szintén megtiltották a kikötést az Alan Kurdi számára.

Nem várhatunk addig, amíg szükségállapot alakul ki. Tudnunk kell, hogy az európai kormányok támogatják-e Olaszország álláspontját. Az emberi életek nem alku tárgyai – írta Twitter-üzenetében a Sea-Eye.

A Sea-Eye szóvivője, Carlotta Weibl szerint egyelőre nincsen egészségügyi szükséghelyzet, de az emberek fizikai állapota gyenge.

A máltai haderő közben bejelentette, hogy vasárnap ötven bevándorlónak nyújtott segítséget, akik egy süllyedő hajón tartózkodtak a hivatalos mentési területükön a tengeren. Az embereket egy járőrhajó kimentette és a tervek szerint vasárnap este érkeznek Máltára.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást. Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy – Salvini és radikális jobboldali Liga nevű pártja által szorgalmazott – rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Matteo Salvini tiltakozása ellenére partra szálltak..."

Már elnézést, Salvini nem tiltakozik, hanem utasít és parancsot ad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés