Az LMP elsősorban magával kötne szövetséget – Kendernay János a Mandinernek

2019. július 7. 17:02
Elkezdett visszatalálni a gyökereihez az LMP a párt szombaton megválasztott társelnöke, Kendernay János szerint. A pártnak ugyanakkor még meg kell oldania pár fontos belső ügyet, legalábbis ez derül ki a Mandinernek nyilatkozó politikus szavaiból. Mi lesz például a női társelnöki poszttal? Interjúnk.

Kendernay Jánost választotta társelnökének szombati tisztújításán az LMP. A politikus öt éve tagja a pártnak, az LMP Külügyi Kabinetének vezetője, korábban az Országos Politikai Tanács tagja, egy éve pedig az elnökség munkájában vesz részt. Szakterülete a diplomácia, 28 évig magyar és uniós diplomata volt, sokáig külföldön élt. Az LMP listáján a 2018-as országgyűlési választáson a tizedik, az idei EP-választáson a harmadik helyen szerepelt. Magát „megrögzött zöldpolitikusként” határozza meg.

Az LMP jövőjét a párt alapításakor meghatározott ökopolitikai, zöldpárti irányban képzeli el,

és úgy érzi, az LMP különösen az elmúlt egy évben elkezdett visszatalálni a gyökereihez – mondta kérdésünkre. Hozzátette: olyan pártot szeretne, amely a környezetvédelem és az ökológia szempontjait képes hangsúlyosan megjeleníteni a politikai térben.

Az új elnökség az ökopolitikai irány megtartása, erősítése mellett a párt belső működésének átalakítására kapott felhatalmazást, ugyanis az LMP-ben a párt belső szerkezetéből adódó problémák mindig is akadályozták a hatékony döntéshozatalt. Ennek érdekében egy új alapszabályt készítenek elő, amely többek közt szélesebb, a felelősségükkel arányos jogköröket adna a párt vezetésének.

Emellett szóba került, hogy csökkentenék a párt testületeinek számát, lehetséges, hogy kisebb létszámú lesz az elnökség és az is felmerült, hogy a társelnöki rendszer helyett az elnökségi rendszert vezetik be.

Az LMP új alapszabálya a tervek szerint legkésőbb jövő tavaszra készül majd el.

Ez azért is fontos, mert a frissen megválasztott elnökség mandátuma egy évre szól, és a következő tisztújítást már az új alapszabály szerint tarthassák meg.

Kendernay János elmondta, hogy szoros küzdelemben, hatvan százalékos eredménnyel nyerte a társelnök-választást versenytársával, Ferenczi Istvánnal szemben. A párt elnökségi titkára újra Kanász-Nagy Máté lett. A nyolc fős elnökségnek három női tagja van, a korábbi kettővel szemben, ami örömteli fejlemény – közölte az új pártvezető.

Női társelnököt nem választottak, mert Schmuck Erzsébet, aki vállalta volna, az előző etikai bizottság vitatott határozata szerint három évig nem tölthet be tisztséget a pártban, rajta kívül még hét másik jelölt indult volna, de vagy visszaléptek, mert nem érezték felkészültnek magukat a párt vezetésére, vagy nem kaptak kellő számú ajánlást – mondta.

Felmerült, hogy akár az amnesztia intézményének bevezetésével, akár más jogi megoldással lehetőséget teremtsenek az etikai bizottsága által megbüntetett politikusok rehabilitálására. (A 2018-as országgyűlési választásokat követően az LMP fegyelmi és etikai bizottságai a párt számos ismert, vezető politikusát – így például Ungár Pétert és Schmuck Erzsébetet, vagy az azóta távozott Szél Bernadettet és Hadházy Ákost is megbüntette – a szerk.)

Amennyiben Schmuck Erzsébet ügye rendeződik, társelnökké választhatják, de az LMP alapszabálya szerint hatvan napon belül kell újra megpróbálniuk betölteni a tisztséget és nem biztos, hogy ez addig megtörténik – mondta Kendernay.

A politikus úgy véli, Magyarországon számos csoport, civil szervezet és politikai erő is képviseli a zöldpolitikai irányt, amelynek legalább tíz-tizenöt százalékos társadalmi támogatottsága lehet.

A 2022-es országgyűlési választásokig szeretné ezt a „zöld pólust” egységesen megjeleníteni.

Kendernay szeretne mindenkivel együtt dolgozni, aki szívesen hozzájárulna Magyarország ökopolitikai pártképviseletének megerősítéséhez, beleértve akár volt LMP-tagokat, volt LMP-s politikusokat – mondta, de elhárította a konkrétumokra vonatkozó kérdésünket, mert szerinte az együttműködés formája még kérdéses.

Felvetésünkre, hogy esetleg újra összefoghatnak-e a 2013-as pártszakadáskor kilépett tagokkal, akik közül többen megalapították a Párbeszéd Magyarországért nevű pártot, azt mondta egyelőre nem menne idáig, de be kell ismerniük, hogy a kezdeti LMP két pártra szakadt, amelyek közül egyik sem tudott politikai sikert elérni.

„Miközben Európában ez a politikai irány egyre sikeresebb,

Magyarországon az ökopolitikát képviselő politikai erők elmúlt tíz éve kudarcos volt, ezt el kell ismerni.

Eljött az ideje, hogy megvizsgáljuk, mit rontottunk el és meg kell próbálnunk találni egy olyan pontot, ahová visszatérve ahol a zöld politika mellett elkötelezett politikusok és civilek újból egymásra találhatnak” – fogalmazott.

Kutyakötelességem megkeresni azokat az ismert zöldpolitikusokat, akik az LMP-ért bármit is tettek – válaszolta, amikor arról kérdeztük, megkeresi-e például Schiffer Andrást és Szél Bernadettet. A párt leendő szövetségi politikájáról annyit mondott

„az LMP elsősorban magával szeretne szövetséget kötni illetve a zöldpolitika iránt elkötelezett közösséggel”.

Egyéb politikai együttműködésekről szóló kérdések jelenleg nem aktuálisak – közölte.

Kép: Kendernay János Facebook-oldala

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az LMP gyökerei Hadhàzy meg a Detti. Azokat ismerjük.

*LOL*

ó- és újszövetséget egyszerre??

"Mi lesz például a női társelnöki poszttal? "

Mi az, hogy "női"?
A poszt-gender korszakban ennél alig lehet feleslegesebb kérdés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés