Az átlátható gazdálkodásra nem Zugló a legjobb példa – Lukácsi Katalin a Mandinernek

2019. július 05. 17:00

Szétesik Márki-Zay mozgalma Hadházy lemondása után? Várható-e újabb Hadházy-féle hangfelvétel? Lukácsi Katalint, a mozgalom elnökségi tagját kérdeztük, akitől megtudhattuk: vállalhatóbb egy DK-s politikus, mint egy fideszes, a Karácsony Gergely által vezetett Zugló viszont pont nem jó példa az átlátható gazdálkodásra. Interjúnk.

2019. július 05. 17:00
null
Kereki Gergő
Kereki Gergő

„Szétesőben Márki-Zay Péter mozgalma” – írja a Népszava. Minek tudja be ezt a cikket?

Elnökségi tagja vagyok a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, és nem így tapasztalom a helyzetet.

A Népszava cikkének számos kijelentése nem állja meg a helyét.

Például melyik?

Például az, hogy nem működünk átláthatóan, vagy az, hogy kiabálások lettek volna az elnökségi üléseken. De önmagában az az állítás is teljesen nonszensz, miszerint szétesőben van a szervezet. Járom az országot, végigjárom az összes Kossuth Kört, zajlik az építkezés, jól haladunk, készülünk az önkormányzati választásokra. Értetlenül állunk a cikkben foglaltakkal szemben. Azt sejteti a cikk, mintha rengetegen kiléptek volna, de erről szó sincs. Hadházy Ákos és Ábrahám Júlia sem lépett ki, csak lemondtak belső viták miatt.

Milyen belső vitákról van szó?

Hadházy Ákosék helyi szinten kevésbé lennének kooperatívak az ellenzéki pártokkal. Megértem, hogy Ákos bizalmatlan az ellenzéki pártokkal szemben, de a mozgalom épp azért jött létre, hogy a pártokkal és a civilekkel együtt támogassuk azt a jelöltet, aki hitelesen tud szembeszállni a Fidesz helyi jelöltjével.

Ki szivárogtathatta ki a Népszavának ezeket az információkat?

Ezt nem tudom. Biztos, hogy nem mi voltunk. Mi meglepődtünk a tegnapi híreken.

„Márki-Zay Péter, Kész Zoltán és Lukácsi Katalin egyre inkább egy belső kört alkot az elnökségen belül, és visszatartanak információkat a többiektől” – írja a Népszava. Milyen infókat tartanak vissza a többiektől?

Szó sincs ilyenről. Nekem pont az a feladatom, hogy az elnökséget összekössem a Kossuth Körökkel, járom az országot, meghallgatom az emberek kéréseit, közvetítem az elnökség üzeneteit. 

Tekintettel Hadházy Ákos hangfelvételes múltjára. Mennyire bíznak meg benne? Várható, hogy az MMM elnökségi üléseiről, esetleges kiabálásokról meg fognak jelenni hanganyagok?

Nagyra becsülöm Hadházy Ákos korrupcióellenes misszióját, nagy teljesítmény volt 680 ezer aláírást összegyűjteni. Azt viszont biztosra állíthatom, hogy azokon az elnökségi üléseken, amelyeken ott voltam, nem volt üvöltözés.

Nem tudom, milyen hangfelvétel kerülhet ki.

„Volt olyan elnökségi tag például, aki szerette volna megnézni az egyesület bankszámlakivonatát, de Barta László ezt egyszerűen megtagadta tőle” – állítja a Népszava forrása. Milyen pénzből gazdálkodnak?

Az operatív igazgató teljesen átlátható módon beszámolt a pénzügyekről a felügyelőbizottságnak, a GDPR-szabályok betartásával mindenki beleláthatott a pénzügyi működésünkbe. Egyébként adományokból és tagdíjakból működünk, nagyon kicsi a költségvetésünk.

Milyen a viszonyuk a régi baloldallal? Az MSZP és a DK mennyire nézi jó szemmel, hogy önök országszerte jelölteket jelentenek be?

Nem hiszem, hogy komoly konfliktus lenne. Elég a június 8-i rendezvényünkre gondolni, amikor a DK-s jelöltek is ott álltak velünk a színpadon, de Keszthelyen is például baloldali polgármesterjelöltet jelentettem be. Az idézett Népszava cikkből egyébként az a rész sem állja meg a helyét, hogy a saját ideológiánkat ráerőltetnénk a szervezetre. Én kereszténydemokrata vagyok, Kész Zoltán libertárius, Magyar György pedig baloldali, de ez a mi magánvéleményünk. Az önkormányzati választások viszont a helyi ügyekről szólnak, nem a világnézetekről.

Mondja, hogy a helyi ügyek a fontosak. Mi tesznek akkor, ha egy városban jól működik a jelenlegi fideszes polgármester? Indítanak ellene jelöltet vagy sem?

Számunkra az, hogy valaki tagja a Fidesznek, nem vállalható,

hiszen ezzel tagja egy korrupt és hazug politikai közösségnek. Jelenleg egyébként nem látok egyetlen olyan várost sem, ahol az ellenzéki jelölt ne lenne értékesebb, jobb, mint a Fidesz által támogatott jelölt. 

A Fidesz-tagság nem vállalható önnek, az előbb viszont kereszténydemokrataként határozta meg magát. Mi a helyzet a DK-tagsággal? Egy DK-tagot vállalhatónak tart?

Helyi szinten vállalható egy DK-tag.

Nincs túl sok DK-s polgármesterjelölt egyelőre, de vállalhatóak, hiszen a DK jelenleg nem végez olyan korrupciós, jogállamot leépítő tevékenységet, ami megkérdőjelezhető lenne. Vannak persze vitáink DK-s politikusokkal, de ez helyi szinten nem érezteti hatását, tudjuk támogatni a jelöltjeiket, ha azok valóban a településük érdekeit helyezik előtérbe.

Egy fideszes jelölt nem helyezheti a település érdekeit előtérbe? Nála kizárt a támogatás csak azért, mert fideszes? 

Erről még nem született döntés, de a mi célunk az, hogy az önkormányzati választáson minél több településen visszafoglaljuk az országot a Fidesztől, a NER-től. Ahol a Fidesz uralkodik, ott a félelem légköre uralkodik, ott korrupció van, ott nem a helyi érdekeket, hanem a fideszes pénztárcák érdekeit nézik. Nem láttam még olyan Fidesz által vezetett települést, amely ne nyögne a NER rabigája alatt. Hódmezővásárhelyen hatalmas felszabadulást okozott a tavaly februári váltás a polgármesteri székben. Ugyanezt a változást szeretnénk elérni országszerte.

És miben lett jobb a vásárhelyiek élete ettől a tavalyi váltástól? Miben fejlődött a város? Akkora a megosztottság a helyi politikában, hogy már az is eredmény, ha egy éves költségvetést sikerül elfogadni.

A fideszes többség hátráltatja Márki-Zay Péter munkáját, de ettől függetlenül számos nagy teljesítményt ért el Péter. Történtek útfelújítások, megoldottak egyéb problémákat is, csak a propaganda azt sugallja, hogy Péter nem tudja működtetni a várost.

Ki tudna emelni három olyan kézzel fogható eredményt, ami közvetlenül Márki-Zay Péterhez köthető, ami nélküle elképzelhetetlen lenne Hódmezővásárhelyen? Azért egy járdát egy fideszes városvezetés is fel tud újítani.

Történik más városban is járdafelújítás, csak rossz minőségben, mert túlárazva adják oda a vállalkozóknak. Nem az a kérdés, hogy egy fideszes városvezetés tud fejleszteni vagy sem, hanem az a probléma, hogy a megfélemlítés légköre uralkodik azokban a városokban, ahol a Fidesz uralkodik. Ezen kívül a Fidesz uralma a korrupció melegágya is egyben. Ahol a Fidesz uralkodik, ott hatalmas az átláthatatlanság. Ehhez képest,

ahol ellenzéki városvezetés van, ott sokkal átláthatóbb a gazdálkodás.

Például Zuglóban ellenzéki a polgármester, a Fidesznek pedig csak 9 képviselője van a 21 fős testületből, megvan tehát az ellenzéki többség is. Ehhez képest ott van a parkolási mutyi. 

De ott van a fideszes alpolgármester is, tehát, ha bármi mutyi van Zuglóban, abban a Fidesz is részt vesz. Sok konfliktus van, de Karácsony Gergely pont azon dolgozik, hogy felszámolja ezeket a mutyikat. 

Felszámolja a mutyikat? Ő terjesztette a testület elé a parkolásról szóló javaslatot, majd ő is írta alá a vitatott szerződéseket. Ehhez pedig a szükséges többséget az az MSZP biztosította, amely korábban miniszterelnöknek, most pedig főpolgármesternek jelöli Karácsonyt.

Nem látok bele ennyire részletesen a zuglói ügyekbe. Nagyon érzékeny ez a történet, nemrég alakult a zuglói Kossuth Körünk, amely az egyik legaktívabb az országban. Ők is nagyon kritikusan szemlélik az ottani működést.

Az átlátható gazdálkodás vonatkozásában nem Zugló a legtökéletesebb példa,

de épp ez az a kivétel, amely erősíti a szabályt. Egy ellenzéki városvezetésnél sokkal nagyobb az esély arra, hogy átláthatóan működjön, de sajnos az ellenzéki politikusok között is vannak gyarló emberek, akik korruptan működhetnek, vagy összefonódnak a Fidesszel. De ettől függetlenül Zuglóban kijelenthető, hogy sokkal szabadabban nyilvánulhat meg az egyszerű állampolgár, mint mondjuk Szolnokon vagy Jászberényben, itt félni kell a retorzióktól, ha elmondjuk a saját véleményünket.

Márki-Zay Péter vásárhelyi regnálása kapcsán nem mondott konkrét eredményt. Zugló kapcsán tud olyat mondani, ami egyértelműen Karácsony Gergely érdeme? Történt ott bármilyen nagyobb, korszakos beruházás, amely Karácsony személyéhez köthető?

Arra emlékszem, hogy Kerpel-Fronius Gábor kiemelte, Zuglóban jól kezelik a szociális kérdéseket. Ennyire mélyrehatóan egyik önkormányzat működését sem ismerem, de azt tudom, hogy Márki-Zay Péter jól működteti Hódmezővásárhelyet. A Mandiner ne csak a Promenádról tájékozódjon, hanem Márki-Zay Péter oldaláról is, ahol beszámol a komoly eredményekről. Tisztességgel végzi a munkáját. A Fidesz egyébként nagyon komoly rágalomkampányt folytat Márki-Zay Péter ellen, amit a vásárhelyiek azzal „honoráltak”, hogy csak 48 százalékot kapott a Fidesz az EP-választáson a városban.

Kit támogatnak például Ferencvárosban? Baranyi Krisztina vagy Jancsó Andrea?

Jelenleg úgy tűnik, hogy előválasztás lesz a kerületben. Mi pedig azt a jelöltet fogjuk támogatni, aki az előválasztást megnyeri.

Fotó: Földházi Árpád

Kapcsolódó cikkek

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2019. július 06. 18:34
Álszent picsa - finoman fogalmazva
makapaka2
2019. július 06. 11:06
EGY SÉRTETT, BUTA, SIVALKODÓ EZ A NŐ.
nyugalom
2019. július 06. 09:28
Ez az álszent, gerinctelen nő árulja magát?
syphax
2019. július 06. 00:24
"..Az átlátható gazdálkodásra nem Zugló a legjobb példa – Lukácsi Katalin a Mandinernek.." "TEHÉNNEK SZARVA KÖZT A TŐGYE"...KATIKA UGYE...: A NAGY FÖLFEDEZÉS...HEURÉKA!.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik