Ursula von der Leyen jóváhagyását kérte Donald Tusk az EP-től

2019. július 4. 13:39
Egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni a július közepén esedékes szavazás kapcsán.

Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet (EP) csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői a hét eleji csúcstalálkozójukon meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének. Tusk az EP strasbourgi plenáris ülésén felszólalva leszögezte: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél.

„Remélem, hogy ez ösztönözni fogja a képviselőtestületet a döntése meghozatalakor” – jelentette ki. A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy bár nem a csúcsjelölti rendszer volt végül a meghatározó, demokratikus döntés született. Egyesek szerint az Európai Parlament jelenti a valódi európai demokráciát, mások szerint viszont épp az Európai Tanács, a tagállami vezetők erős demokratikus felhatalmazása miatt. Valójában azonban nincs sok értelme az ilyen vitáknak, ugyanis mindkét intézmény demokratikus – mondta.

Kiemelte, hogy időben sikerült tető alá hozni a tisztújítási kompromisszumot, sokkal gyorsabban, mint legutóbb, öt évvel ezelőtt. Az EU-párti erők közül a jóváhagyást illetőleg leginkább vonakodó zöldpárti frakciónak Tusk azt üzente, hogy részvételük a döntéshozatalban egész Európának a hasznára válna.

Az EP várhatóan július közepén fog szavazni a német miniszter jóváhagyásáról, és egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni. Ursula von der Leyen kevesebb mint 24 órával a kiválasztása után, szerda délután Strasbourgba látogatott, ahol részt vett az Európai Néppárt frakcióülésén, s egyéb egyeztetéseket folytatott, csütörtökön pedig szülővárosában, Brüsszelben tölti a napot, ahol mások mellett Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel fog tárgyalni.

„Tisztában vagyok vele, hogy el kell nyernem, ki kell érdemelnem az Európai Parlament bizalmát, és ezért segítséget kérek abban, hogy egy csapat lehessünk” – mondta sajtóhírek szerint a tárcavezető a néppárti képviselőknek. Szerdai találkozójukról Juncker a Twitteren számolt be, „igazi európainak” nevezve von der Leyent.

(MTI)

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ursula von der Leyen 2018-ban a torinói Bilderberg-konferencia résztvevője volt."
Nem ismerem a Bilderberget belülről.
Ám, ha ott aláírt bármit: megválasztják.

Ki állítja, hogy korábbi beosztásaiban nem állta meg a helyét?
Ki állítja és mi alapján, hogy csak ő a hibás?

AZ EB elnökének és az EB-nek az a feladata, hogy az állam- és kormányfők döntésének a végrehajtását előkészítse, majd végrehajtsa. Junker nem ezt tette és ebből származott a probléma. Államfőnék képzelte magát és a tevékenységében prioritásként a politika, ideológiai jelent meg és háttérbe szorultak a gazdasági fő kérdések. Weber és Timmermans kampányában is ezek jelentek meg, amely megválasztásuk esetén még durvább formát öltött volna, mint Juncker esetében.
Én jobban aggódom, hogy az EP összetétele kedvezőtlen és tovább folytatódik a korábbi ciklusban történtek. Azért, hogy ez ne fordulhasson elő az állam- és kormányfők, az EB-nek nagyon sok tennivalója lesz.
Szerintem erre a körülmények kedvezőek, ha figyelembe vesszük Macron, Merkel, V4-ek a választás kapcson folytatott konzultációját és eredményét.

Kíváncsian várom az EP döntését, mert ez választ fog adni arra a kérdésemre, hogy milyen skálán fog működni a a jövőben az EP.

A vita szükséges, de van egy pont amikor nincs értelme. Szerintem esetedben a téma kapcsán most elérkeztél ehhez a ponthoz. Én az utolsó mondatot nem írtam volna le, vagy másként fogalmaznám meg.

A jelen állás szerint 50-50 %, hogy az EP a jelölést megszavazza.
Ennek ellenére én 70 %-ra tenném, hogy az EP megszavazza Ursula von der Leyent EB elnöknek.

"Feltehetően ez a terápiája része..."

Ki írta fel számára ezt a terápiát?

Nem válaszoltál a kérdésekre, hanem megkerülted. Feltételezem az információd a balliberális médiából származik. Erről többet nem kívánok írni, mert ezzel kapcsolatban @kata56 több mindent felvetett. Minősíteni sem akarlak, ezt meghagyom neked.

Nem ökelme verte szét a teljes német hadsereget, hanem a koaliciós kormány és a tisztelt német tábornok urak. Tudtommal a koaliciós kormány a költségvetésben 30 milliárd euróval csökkentette a védelmi kiadás költségeit és a NATO költségekhez sem olyan mértékben járult hozzá, mint ahogy vállalta. Most pedig a védelmi miniszterrel akarják a "balhét" elvitetni.
Ki ennek a fő szervezője?
A koaliciós kormányban a szocialisták és ezen belül az iskolázatlan, bukott Martin Schulz politikus. A német szocialisták a koalició felbontásával revolvereznek, holott tudják - a jelenlegi közvélemény kutatások szerint 13 %-on állnak - esélyük sincs kormányalakításra, de még arra sem, hogy egy új kormánykoalícióba bekerüljenek.

Ugyancsak hibásnak tartom a kormánykoalíciós pártokat, benne Merkelt, hogy olyan személyt állított a védelmi miniszteri posztra, akinek ehhez nincsen meg a kompetenciája. Vajon miért? Netán azért, hogy tartott attól, hogy helyére lépne? Talán ezért indul ellene a plágium gyanú is, ahogy a másik miniszterrel szemben is?

Talán érdemes lenne számodra, ha több helyről informálódnál és az állításaidat, jobban alátámasztanád az érveidet. Ennek hiányában vita képtelenné válsz. Számomra biztosan.

Hol írtam én mentségről?
Sehol.
Amire szükség van; az a tények komplex felfedése. Nálad ez hiányzik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés