Jön az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat

MTA: Elvették a kutatóhálózatot az Akadémiától

2019. július 2. 11:14

Új modellt kapott a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat. Délutánra tiltakozást hirdetett meg az ADF.

Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését.

Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése.

Jön a ELKH

Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH). A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd.

Palkovics László kiemelte, a változtatások az MTA köztestületi státuszát nem érintik, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig a költségvetési törvényben önálló költségvetési fejezetet képez, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá.

A parlament létrehozta a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként felügyeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjának működését, továbbá véleményt alkot a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban.

Megmozdulás lesz az Akadémia előtt

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma kedd délutánra tüntetést szervez az Akadémia elé. Mint a beharangozóban írják, „Palkovics miniszter beváltja korábbi zsarolását: erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét.”

Ezért „hívjuk tehát mindazokat, akik az elmúlt hónapokban velünk voltak és a szabad tudomány művelésének ügyét a jövőben is támogatni szeretnék, hogy tartsanak velünk. Tiltakozzunk együtt a magyar tudomány egészének kormányzati irányítás alá helyezése és az MTA eddig független intézeteinek államosítása ellen!”

A program szerint beszédet mond Havas Attila (MTA KRTK), Mende Balázs Gusztáv (MTA BTK); Lőrincz Viktor Olivér (MTA TK).

Fellépnek:
Csörsz Rumen István (MTA BTK)
László Zsolt színművész

A beszédeket követően közös megemlékezésre kerül sor Széchenyi István szobránál.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150979

Ajánljuk még a témában