A Budapesti Corvinus Egyetem új utakon jár

2019. június 27. 17:58

Lánczi András szerint az a cél, hogy a Corvinusról kerüljön ki az első magyar Nobel-díjas közgazdász.

A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartásának jogait birtokló Maecenas Universitatis Corvini (MUC) Alapítvány kuratóriumának az elnöke bejelentette, hogy Anthony Radev lesz a felsőoktatási intézmény elnöke – írja a Portfolio.

Lánczi András, az egyetem rektora elmondta, hogy július 1-től az oktatási intézmény elhagyja az állami szférát és egy alapítvány fogja fenntartani. Az a céljuk, hogy a magyar diákoknak ne kelljen külföldi egyetemekre elmenni, illetve a Corvinusról kerüljön ki az első magyar Nobel-díjas közgazdász – mondta. Hozzáfűzte még, hogy „a Corvinus megújítása egy nemzeti vállalkozás, ami ha sikeres, akkor az egész felsőoktatás új útra terelhető”.

Hernádi Zsolt, a MUC kuratóriumának elnöke szerint az egyetem mozgástere az új viszonyok között sokkal nagyobb lesz. Az intézmény vezető testülete továbbra is a szenátus marad, a gazdasági ügyekért pedig – mint eddig is – a kancellár felel majd. Az elnöki tisztség létrehozásáról a kuratórium döntött, amely „senkitől és semmiben nem függ” – fűzte hozzá.

Az új pozíciót Anthony Radev tölti majd be, aki a Corvinuson diplomázott, a McKinseyben dolgozott, valamint több McKinsey irodát is létrehozott Közép-Európában. A hatásköre néhány pénzügyi döntésre, stratégiaalkotásra és az egyetemi ökoszisztéma működtetésére fog kiterjedni. „Az egyetem az átalakulás fázisában az én szememben jelesre vizsgázott” – jegyezte meg Hernádi.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150777

Ajánljuk még a témában