Mégsem felhőtlen az öröm

Századvég: A DK-hoz mentek az MSZP-szavazók

2019. június 26. 13:24
A Dobrev-Kálmán párossal a DK megnyerhet olyan baloldali választókat, akik Gyurcsány Ferencet ugyan elutasítják, de a párt irányvonalával azonosulni tudnak – állapítja meg az alapítvány legújabb elemzése.

A Századvég Alapítvány kutatása azt mutatja, hogy az MSZP szavazói átpártoltak a Demokratikus Koalícióhoz (DK), utóbbi párt támogatottsága ugyanis a 60 év felettiek és a nyugdíjasok körében magas, amely körökben korábban a szocialista pártnak voltak stabil támogatói. Az alapítvány az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, ezt az is alátámasztja, hogy az MSZP-Párbeszéd támogatottsága erőteljesen visszaesett e szegmensben: amíg a kutatásban megkérdezett hatvan év felettiek 14 és a nyugdíjasok 13 százaléka a DK-t, az MSZP-Párbeszédet csak öt-öt százalékuk támogatja.

Hozzátették, a DK politikája jelenleg sikeres, az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően pedig – részben a politikai környezet számukra kedvező alakulása, részben pedig tudatos taktikai döntések miatt – a párt és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, idővel pedig kizárólagos erejévé váljon.

Kiemelték viszont, hogy a Demokratikus Koalíció sem tud olyan politikai üzeneteket megfogalmazni, amelyekkel a bizonytalan szavazókat megnyerhetné. A párt csak a többi ellenzéki erő fokozatos összeomlásából képes profitálni a leszakadó baloldali szavazók integrálásával – írták.

Az alapítvány szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök célja a többi ellenzéki erő teljes megsemmisítése és a politika élvonalába való visszatérésének előkészítése. A politikus ennek érdekében a hozzá kapcsolódó „példátlan elutasítottság” problémáját olyan szereplők – Dobrev Klára és Kálmán Olga – fókuszba helyezésével oldja fel, akik a balliberális szavazók körében népszerűek. Segítségükkel megnyerhetővé váltak olyan baloldali választók, akik Gyurcsány Ferencet ugyan elutasítják, de a párt irányvonalával azonosulni tudnak.

Az alapítvány kutatásában a megkérdezettek 74 százalékának inkább kedvezőtlen véleménye van Gyurcsány Ferencről, és mindössze 19 százalékuknak van inkább kedvező – ismertették. Kitértek arra, hogy a volt miniszterelnök és pártja különösen nagy figyelmet fordít a mozgósításra és az intenzív kampánytevékenységre is, hogy profitáljon a többi ellenzéki erő – különösen az MSZP-Párbeszéd – „egyre kilátástalanabb” helyzetéből, amelyhez a Századvég Alapítvány szerint a nem megfelelően összehangolt kampányok, valamint stratégiai és kommunikációs hibák vezettek.

Az alapítvány közvélemény-kutatása júniusban ezer ember megkérdezésével készült.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért ilyen vörös a képe mindenhol, bárhol jelenik meg kép róla?????

Fog, de az ideg rángatja:-)
Kiszivárgott hírek szerint toronymagasan vezet Karácsony.
Úgy tűnik, még a ballib szavazók sem szeretik az árulót.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés