Értékelés

Erdoğan az isztambuli eredményről: „Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a nép üzenetét”

2019. június 25. 17:11
A kormánypárt isztambuli kudarca kapcsán a török elnök kijelentette: nem sértődnek meg, nem vádolják a népet.

A török kormánypárt „nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét” a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választáson elért ellenzéki győzelem után - húzta alá Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Nem sértődnek meg

A szavazás óta tartott első nyilvános beszédében Erdoğan hangsúlyozta, hogy az AKP „nem dughatja homokba a fejét”.

Egyúttal felhívta a figyelmet: a kormánypárt – politikai gondolkodásával összhangban – nem sértődik meg, nem vádolja a népet. „Pont ellenkezőleg, megvizsgáljuk, hogy miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel” – fogalmazott a török elnök.

Jelezte: kimutatjuk, hol milyen hiányosságok, hibák voltak és igyekszünk orvosolni. A tanulmányok alapján határozottan megtesszük a szükséges lépéseket, ám nem külső iránymutatás, hanem saját önmeghatározásunk szerint – szólt párttársaihoz Erdoğan, aki államfőként az iszlamista-konzervatív kormánypárt elnöke is egyben.

Hangsúlyozta: az AKP Isztambulban a rendelkezésére álló kerületi polgármesterek és a városi tanácsban ülő tagjai révén arra fog törekedni, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsa a metropolisz lakóinak. Erdoğan ugyanakkor kiemelte: személy szerint ő maga, a minisztériumok, valamint az egyéb állami intézmények is tovább dolgoznak az Isztambullal kapcsolatos tervek, befektetések, célok megvalósításán. „Amíg Allah életet és erőt ad, azon dolgozunk, hogy méltóvá váljunk a nép szeretetére és bizalmára” – fogalmazott a török államfő.

Az elnök gratulált a győztesnek

Erdoğan felszólalásában ismét gratulált a fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglunak, aki a nem hivatalos végeredmény értelmében 54,21 százalékkal, a korábbinál jóval nagyobb arányban győzött a vasárnap megismételt isztambuli főpolgármester-választáson. A török elnök nyomatékosította, hogy tiszteletben tartja az isztambuliak döntését, és reményét fejezte ki, hogy az a város és az ország javára válik.

Az AKP jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő ezúttal a szavazatok 44,99 százalékát kapta.

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette, Imamoglu főpolgármesteri megbízólevelét pedig visszavették. A lépés nemzetközi bírálatot is kiváltott. Imamoglu akkor mindössze 0,16 százalékkal, azaz 13 ezer 700 szavazattal előzte meg Yildirimet, most ez a szám több mint 806 ezer 400.

Isztambul új főpolgármestere kedden közölte: a megbízólevelét valószínűleg szerdán veheti át ismét.

(MTI)

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahhoz képest, hogy "diktatúra", lovagiasan fogadja a vereséget.

Ehhez képest az amerikai balodal mekkora hisztéria-terrorral vonta be az USA-t Trump győzelme után.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2019. június 25. 19:47

Hát mondjuk Nagy Barátja I.Viktor nem volt ilyen lovagias, amikor a Momentum, meg akarta kérdezni a népet az olimpiáról.
Akkor mindent elmondtak róluk, pedig csak a nép véleményére lettek voltak kíváncsiak, de az a Pártot nem igazán érdekelte...

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. június 25. 21:37
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés