Gyerekek, unokák

Dzsihadisták gyerekeit fogadja vissza Ausztrália

2019. június 24. 07:51

Megtalálják az otthonukat Ausztráliában, az emberek fel fogják karolni őket – hangoztatta a miniszterelnök.

Az Iszlám Állam terrorszervezet (IÁ) két ausztrál dzsihadistájának nyolc gyerekét fogadják vissza az ausztrál hatóságok – jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. A gyermekeket a legnagyobb titokban menekítették ki segélyszervezetek segítségével a szíriai konfliktusövezetből egy menekülttáborból, és szállították Irakba, ahonnan visszatérnek majd hazájukba. Ez az első olyan eset, hogy Ausztrália a dzsihadistákkal harcoló saját állampolgárainak gyerekeit fogadja vissza.

A helyi média híradásai szerint az Ausztráliában terrorizmus miatt elítélt, sydneyi születésű Khaled Sharrouf öt gyerekét és unokáját, illetve ugyancsak az IÁ soraiban harcoló melbourne-i Yesin Rizvic három gyermekét menekítették ki. Mindkét férfi és a feleségeik is meghaltak a szíriai harcokban. Sharrouf hírhedt terrorista volt, akinek a neve azután vált igazán ismertté, hogy feltett egy képet az internetre, ahol hétéves fia látható egy szíriai férfi levágott fejével a kezében. Ő volt az első, akit hazájában a terrorellenes törvénnyel összhangban megfosztották ausztrál állampolgárságtól.

Scott Morrison leszögezte, hogy a gyerekek nem felelősek a szüleik által elkövetett bűncselekményekért. Szüleik megdöbbentő döntései miatt borzalmasan kezdődött az életük, de megtalálják az otthonukat Ausztráliában, az emberek fel fogják karolni őket – hangoztatta a miniszterelnök. 

A nyitóképen Scott Morrison liberális kormányfő és a koalíció tagjai láthatóak.

(MTI, MTI/EPA/AAP/Lukas CochI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150540

Ajánljuk még a témában