Szerintem az a legrosszabb, ami most van

2019. június 23. 09:22

Kálmán Olga
168 Óra

A főpolgármesternek nem főnöke a kormányfő. Interjú.

„Azzal számol-e, hogy a kormánynak teljhatalma van, minden független intézmény autonómiáját elveszi, az önkormányzatiságot pedig már korábban kiüresítette? Nem tart attól, hogy egy ellenzéki főpolgármester legfeljebb azon gondolkodhat, kinek ad díszpolgári címet, mert a többi jogkörét elvonja a parlament?

Fordítsuk meg: egy kormánypárti főpolgármester milyen keretek között tud mozogni? Hallottuk Tarlós István kiállását az Akadémia megcsonkítása ellen?

Lehet, hogy egyetért a döntéssel.

De ő a főpolgármester! Értem én, hogy a Fideszhez tartozik, de pont ebből van elegük az embereknek. A kormány irányába igazodási kényszerrel bíró főpolgármesternek nincs más hatásköre, csak bólogatni.

Csakhogy a keretek, amelyeket felsoroltam, adottak.

Értem, de szerintem az a legrosszabb, ami most van. Amikor a kormánypárti főpolgármester akkor sem hagyja hátra a megfelelési kényszereit, amikor a budapestiek érdeke ezt diktálná. A főpolgármesternek el kell különülnie az adott kormányzattól, mert nincs köztük alá-fölé rendeltségi viszony. A főpolgármesternek nem főnöke a kormányfő.

Nem, de amikor ön szabad oktatást ígér a fővárosnak, akkor olyan szabályozásról beszél, amelyről a parlament és a kormány dönt, ott viszont Orbán a főnök.

Ezért mondtam azt, hogy az egészen hétköznapi kis dolgoktól kell elindulni, és haladni a nagy ellátórendszerek és a nagy beruházások irányába. A főpolgármesternek kell hogy legyen a város élhetőségét segítő koncepciója.

A Tarlós-féle szerepnek nem az lenne az igazi alternatívája, ha az ellenzéki főpolgármester a NER-t elutasító polgárok hangja és arca akarna lenni? Azaz nem kutyapiszokról, buszmenetrendről és városüzemeltetésről beszélne, hanem nekimenne a NER játékszabályainak. Számomra ez ugyanaz a dilemma, mint az ellenzéki képviselők esetében, akik beülnek a parlamentbe a NER- előadás díszleteként...

...amiről én is beszéltem tavaly áprilisban. De ha Budapest polgárai megválasztanak egy ellenzéki főpolgármestert, akkor nem teheti meg a kormány, hogy ezt figyelmen kívül hagyja. Egy ekkora politikai legitimációt egyszerűen nem hagyhat figyelmen kívül egyetlen kormányfő sem. Nincs rendben, hogy egy ekkora város nem rendelkezhet az oktatási intézményeiről. Igenis, a főváros visszakéri a középiskoláit! Az általános iskolák kerületi fennhatóság alá tartoztak, de a több mint 200 középiskola feletti irányítási jogunkat visszakérjük!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150495

Ajánljuk még a témában