Fizikai inzultus érte a hamburgi főrabbit

2019. június 21. 16:44

Egy észak-afrikai származású férfi leköpte a vallási vezetőt, sőt, egy késnek látszó tárggyal is megfenyegette, akit azonban sokáig nem tartóztattak a rendőrségen – adta hírül a Neokohn.

Shlomo Bisritzky rabbit és a helyi zsidó közösség egyik vezetőjét csütörtök délután a városháza előtt, a rendőrök szeme láttára inzultálta egy marokkói férfi.

Az antiszemita támadásra a főrabbi az Abendblatt.de német híroldalnak a következőképp emlékezett vissza a Neokohn írásában: „Eliezer Noe és én éppen kifelé tartottunk az eseményről Peter Tschentscher polgármesterrel, és ahogy ki akartunk lépni a városházáról egy férfi odajött hozzánk, sálommal köszönt, majd fenyegetésnek tűnő kijelentéseket tett. Amikor megfordultunk, hogy megkérdezzük erről, a pólója alá nyúlt, és egy késnek látszó tárgyat húzott elő, majd folytatta szóbeli fenyegetésünket.”

Az elkövető ezután egy öngyújtót is elővett, és elindult a zsidó vezetők irányába, majd gyalázni és köpködni kezdte őket. „Lefotóztam a mobilommal és azonnal a néhány méterre álló rendőrökhöz futottam” – emlékszik vissza Bistritzky rabbi a Neokohn szerint.

Egy rendőrnek végül heves dulakodás után sikerült őrizetbe vennie a félig arabul, félig németül kommunikáló 45 éves marokkói származású támadót a városháza bejáratánál. Azonban ez nem volt elég. „A bilincsek ellenére a férfi továbbra is köpködött” – idézi a Neokohn Daniel Ritterskamp rendőrségi szóvivő.

Később a hamburgi zsidó közösség határozottan elítélte az antiszemita incidenst, és megköszönte a rendőrségnek a gyors és hatékony közbelépést. Bistritzky főrabbi is kijelentette később, nem gondolta volna, hogy Hamburgban ilyen lehetséges, de az sem jó jel, hogy a támadót két órás őrizet után elengedték a hatóságok.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150443

Ajánljuk még a témában