Meguntam tüntetésekre járni

2019. június 20. 9:51

Kerpel-Fronius Gábor
Válasz Online
Főpolgármesterként jóval nagyobb hatásom lenne a valóság alakítására.

– Ezzel a Gyurcsánnyal kellene alkudoznia, ha főpolgármester lenne. Nyilván hozzá lennének lojálisak a DK-s polgármesterek, nem önhöz.

– Nagyon kemény kérdés, de a főpolgármester a legnagyobb közvetlen felhatalmazással bíró politikus az országban. A kerületek lakóinak is főpolgármestere. Olyan helyzeteket kell tehát teremtenie, amelyekben elválik a szar a májtól. Ha a főpolgármesteri hivatalban olyan átláthatóságot vezetsz be, amilyen korábban nem volt, s közlöd, hogy ugyanezt várod el a kerületektől is, ki fog derülni, ki az, aki megfelel ezeknek és ki nem. Csodát sajnos nem lehet tenni. A rendelkezésre álló játékteret kell bejátszani.

– Már ha lesz olyan. Ha nem ön nyer az előválasztáson, szórólapozhat majd Kálmán Olgának.

– A megállapodás valóban erről szól: az előválasztás győztesét támogatjuk. Ezért is szeretném nagyon megnyerni. Többek között. Kérem tehát a jobboldali ellenzéki polgárokat is: vegyenek részt az előválasztáson, amely most már tényleg nem a baloldal belügye. Ha én nyerek, őket is képviselni fogom.

Budapest polgárai ráadásul általában is megérdemlik, hogy ne biankó csekkel válasszanak meg valakit. A Budapest 2.0 programunk létezik, olvasható vízió 2030-ig, amelynek megvalósíthatósága sok tényezőtől függ, de esetemben lehet tudni, hogy mindig ebbe az irányba mozdulok majd, ha épp van lehetőség bejátszani a játékteret. Tudom, hogy itthon lényegében minden döntés mögött Orbán Viktor van, de Tarlós István még a létező játékteret sem játszotta be. Kötötték az alkuk. Például a Városliget vagy a parkolási maffia ügyében.

– Miért zavarja, hogy lesz szép Néprajzi Múzeumunk egy ocsmány betonparkoló helyén?

– Nem zavar, hogy szép múzeumaink lesznek, ha azok lesznek, de van egy sor rozsdaövezetünk, ahová valók lennének. Nem a kulturális intézmények ellen vagyok. Az ellen vagyok, hogy a Városligetbe építsük őket, amelyet rehabilitálni kellett volna közparkként, a parkolót is parkosítani, nem pedig beépíteni.

– A közparkban pedig nyugodtan éldegéljenek a hajléktalanok?

– Nem ez a cél, de azért szögezzük le: szégyenletes az Alkotmánybíróság friss döntése.

– Talán emberi méltóságot előmozdító jog megrohadni közparkban vagy aluljáróban?

– Senki nem azért áll ki, hogy emberi jog legyen megrohadni ott. A közbiztonsági, köztisztasági, városképi vetületek is fontosak, nekem is az a célom, hogy a Blaha Lujza téri aluljáró ne legyen tele hajléktalanokkal. A hajléktalanság kriminalizálása viszont nemcsak embertelen, de eredményre sem vezet. Példaértékű lehet a zuglói modell: legyen program, lakhatási támogatás, szociális segítők, megelőzés. Nem csak melegedők kellenek, hanem rehabilitációs, reintegrációs segítség. Forrást is lehet találni erre: a korrupciós költségek felszámolása bőven fedezne egy működő hajléktalanprogramot. Csodát nem lehet tenni. A rendelkezésre álló játékteret kell bejátszani

– Orbán irányít mindent, mondja ön is, de azért elindulna a főpolgármester-választáson. Itt sem érzi az ellentmondást?

– Sokat gondolkodom ezen. Hogy mi ez, amiben élünk. Egy biztos: a Facebook előtt nagyon okos emberek ülnek, akik mindig tudják. Morális fároszok. Ha például elindulsz egy előválasztáson, biztosan lesz harminc ember, aki neked esik, mert úgymond legitimálod a fennállót, s aki »egy diktatúrában« elindul választáson, az csak alávaló gazember lehet. Lesz aztán harminc másik, aki kinyilatkoztatja: egyedül ez igazolható erkölcsileg »egy diktatúrában«: ha az ember kiszáll a fotelból és cselekszik. Mindezt persze ők is a fotelból írják. Én inkább tényleg kiszálltam belőle. Szerintem ugyanis leginkább a versengő autoriter rezsim definíciója stimmel a mai helyzetre, amelyben tehát van verseny, szabadok a választások, csak éppen nem tiszták. Nincs fair play, nincsenek egyenlő esélyek. Csakhogy előfordult már, hogy sikerült meglepni ilyen rendszereket választáson. Már csak ezért is érdemes megpróbálni.

Meg aztán: meguntam tüntetésekre járni. Túl sokszor tapasztaltam, hogy alig változik valami általuk a nekem fontos irányba. Főpolgármesterként jóval nagyobb hatásom lenne a valóság alakítására. Márpedig meggyőződésem, hogy Tarlós Istvánt én tudnám legyőzni a legnagyobb eséllyel. Tarlós Istvánt én tudnám legyőzni a legnagyobb eséllyel Ha azonban a következő hat napban mindazok eljönnek és rám szavaznak, akik nem szeretnék, hogy a DK vagy MSZP jelöltje mérkőzzön ősszel a Fidesz jelöltjével, meg tudom nyerni. Ha így lesz, ígérem, ősszel visszavesszük Budapestet a Fidesz-maffiától.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legyél te az Isten! Akkor még nagyobb hatásod lesz a valóságra.
Minden világvége után új pályázatot írnak ki a pozícióra.

Én ezt az egész előválasztást nem értem. Kerpel-Fronius most a másik két jelölt ellen kampányol, hogy aztán adott esetben ugyanezek egyikét támogassa. Biztos én vagyok túl ortodox, de ez nekem morálisan nehezen vállalhatónak tűnik.

Még annyit: ha valaki főpolgármester szeretne lenni, akkor a
magyar nyelv rendelkezésre áll játékterét be kéne tudni játszani.

Válaszok:
pollip | 2019. június 20. 11:50

Bizonyos értelemben elég egyértelmű az ügy. A hatalom, a pénz, a mentelmi jog vannak annyira fontos "érvek", hogy "hitelesítsenek" egy ilyen "összefogást".

Az azért bájos, hogy a főpolgármesterségért ellenzéki oldalról
három szdsz-árva indul. Ennyi erővel Demszkyt is bedobhatták
volna negyediknek.

Egyetértünk. A budapestieknek az ilyen stílus lenne a hívószó? Csak nem .

Tudod mit? Inkább tüncikézz, úgysem lesz belőled főpolgármester.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés