Forradalom zajlik Európában

2019. június 20. 9:21

Jávor Benedek
Facebook
De az nagyon másképp néz ki, mint amiről Orbánék álmodtak.

»Nincs annyi pénz a Földön, amivel megújulóra lehetne cserélni az atomenergiát.« - nyilatkozta a minap Palkovics László miniszter, aki szemmel láthatólag eltökélt abban, hogy az MTA szétverésén túl más területeken is annyi kárt okoz, amennyit elméletileg egyáltalán lehetséges.

Szeretném azért tájékoztatni, hogy természetesen van annyi pénz, sőt több is, mint amennyi ehhez szükséges lenne, csak azt éppen az értelmetlen, versenyképtelen, és drága paksi bővítésben égetik el örök időkre. Világosan bemutattuk ezt három éve a Zöld Magyarország- Energia Útiterv című tanulmányban, amiből egyértelműen kiderül, hogy az atomenergia kiváltása megújulókkal 30 százalékkal olcsóbb lenne, mint maga a paksi bővítés. (A tanulmány itt olvasható: www.fenntarthatoenergia.hu)

De hogy keressük a pozitívumokat is, ugyanitt Palkovics tudomásom szerint elsőként a magyar kormány részéről egyértelmű célként fogalmazta meg Magyarország karbonsemlegességét 2050-re. Ugyanilyen vállalás hangzott el pár napja a szlovák miniszterelnök részéről. Ez forradalmi fejlemény, és egyben mutatja, hogy milyen szédületes sebességgel zajlik a (klíma)politikai eltolódás Európában: 3-4 éve még az Európai Parlamentben sem tudtunk többséget létrehozni az EU karbonsemlegessége mellett a szélsőjobb, a Néppárt, a liberálisok egy részének és a keleti tagállamok jónéhány szocialista képviselőjének ellenszavazatai miatt. Annál a bizonytalan célnál, hogy „a 21. század második felére” nettó zéró kibocsátásúvá váljon a kontinens, képtelenség volt ambíciózusabb szöveget átnyomni. Ma az EU 2050-es karbonsemlegessége evidencia, Finnország (amelyik július 1-től az EU elnökségét is átveszi) saját maga már 2035-re el akarja érni ezt, és még a leginkább lemaradó és ellenséges keleti tagállamok egy része is most kitűzte a maga elé a 2050-es céldátumot. Valóban forradalom zajlik Európában, de az nagyon máslépp néz ki, mint amiről Orbánék álmodtak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazán "európai" ez a "leginkább lemaradó, ellenséges keleti tagállamok" szöveg. Süt belőle a tolerancia, a szolidaritás és az egyenlőség.

Ja, nem. (Ezt Grosvenor olvtárs kedvéért, akinek tud gondot okozni az irónia felismerése.)

A Zujhelyi új táskahordozója miért is nem arról oktat ki minket, hogy hogyan forradalmasitja Makron Franciaországa az atomenergiatermelést?

Igaz. A bevándorlók hatalomátvételi forradalma.
Minden hatalmat a dzsámiknak!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés