Elmarad a csúcstámadás

Magyar Nemzet: Merkel kihátrál Weber mögül?

2019. június 19. 07:43

A napilap brüsszeli információ szerint a német kancellárnak elege lett a csúcsjelölt körüli vitákból, és az európai monetáris politika irányítására cserélnék az Európai Bizottág elnöki pozícióját.

Mint az a szerdai számában a napilap írja, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedd este részt vett az Európai Parlament (EP) elnökök értekezletének – azaz a képviselőcsoportok vezetőiből és a parlament elnökéből álló testületnek – az ülésén, még egy, talán utolsó utáni lehetőséget biztosítva a csúcsjelölti rendszernek.

Csütörtökön nekifutnak

Erre azért volt szükség, mert az EP vezető politikai csoportjai a május végi választások óta nem képesek parlamenti többség kialakítására, és a Spitzenkandidatok (csúcsjelöltek) ügyében sem találják a közös nevezőt.

Az uniós kulcspozíciók sorsa legkorábban a tagállami vezetők e heti csúcstalálkozóján dőlhet el, Donald Tusk legalábbis erre tett ígéretet május végén. Tervben van ugyanakkor egy július eleji, rendkívüli csúcstalálkozó is, amennyiben a kormány- és államfők csütörtökön és pénteken mégsem egyeznek meg a „vezetői csomagról”, tehát az Európai Bizottság, az Európai Tanács és Európai Központi Bank leendő elnökéről, illetve a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt várományosáról.

Orbán-Macron Weber ellen

Az első kapcsán egyre növekvő hatalmi harcról ír a Magyar Nemzet: megfogalmazásuk szerint a tagállami vezetők jelentős része – köztük Orbán Viktor miniszterelnök és ­Emmanuel Macron francia elnök – ellenzi az újraválasztott néppárti EP-frakcióvezető, azaz Manfred Weber hatalomra juttatását. Német kormányzati források szerint a heti csúcstalálkozó meglepetésfordulatát jelentheti, hogy Angela Merkel kancellár kész feladni a „csúcsjelölti auto­matizmust” (így Weber elnökségét is), mégpedig egy német vezetésű Európai Központi Bank érdekében.

Az EKB élén jelenleg még az olasz Mario Draghi áll, de Berlin saját jegybankjának elnökét, Jens Weidmannt küldené Frankfurtba. Miközben Weber bizottsági elnökké választásának esélyei napról napra csökkennek, az uniós bank vezető pozíciójának megszerzése Németországban is pozitív visszhangra találna.

Azt is taglalja a napilap, hogy valószínűsíthetően a visegrádi országoknak is jut majd egy uniós kulcspozíció, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint ez a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt lehet, amit jelenleg egy déli tagállam küldötte, az olasz Federica Mogherini tölt be.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150294

Ajánljuk még a témában