Elmarad a csúcstámadás

Magyar Nemzet: Merkel kihátrál Weber mögül?

2019. június 19. 7:43
A napilap brüsszeli információ szerint a német kancellárnak elege lett a csúcsjelölt körüli vitákból, és az európai monetáris politika irányítására cserélnék az Európai Bizottág elnöki pozícióját.

Mint az a szerdai számában a napilap írja, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedd este részt vett az Európai Parlament (EP) elnökök értekezletének – azaz a képviselőcsoportok vezetőiből és a parlament elnökéből álló testületnek – az ülésén, még egy, talán utolsó utáni lehetőséget biztosítva a csúcsjelölti rendszernek.

Csütörtökön nekifutnak

Erre azért volt szükség, mert az EP vezető politikai csoportjai a május végi választások óta nem képesek parlamenti többség kialakítására, és a Spitzenkandidatok (csúcsjelöltek) ügyében sem találják a közös nevezőt.

Az uniós kulcspozíciók sorsa legkorábban a tagállami vezetők e heti csúcstalálkozóján dőlhet el, Donald Tusk legalábbis erre tett ígéretet május végén. Tervben van ugyanakkor egy július eleji, rendkívüli csúcstalálkozó is, amennyiben a kormány- és államfők csütörtökön és pénteken mégsem egyeznek meg a „vezetői csomagról”, tehát az Európai Bizottság, az Európai Tanács és Európai Központi Bank leendő elnökéről, illetve a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt várományosáról.

Orbán-Macron Weber ellen

Az első kapcsán egyre növekvő hatalmi harcról ír a Magyar Nemzet: megfogalmazásuk szerint a tagállami vezetők jelentős része – köztük Orbán Viktor miniszterelnök és ­Emmanuel Macron francia elnök – ellenzi az újraválasztott néppárti EP-frakcióvezető, azaz Manfred Weber hatalomra juttatását. Német kormányzati források szerint a heti csúcstalálkozó meglepetésfordulatát jelentheti, hogy Angela Merkel kancellár kész feladni a „csúcsjelölti auto­matizmust” (így Weber elnökségét is), mégpedig egy német vezetésű Európai Központi Bank érdekében.

Az EKB élén jelenleg még az olasz Mario Draghi áll, de Berlin saját jegybankjának elnökét, Jens Weidmannt küldené Frankfurtba. Miközben Weber bizottsági elnökké választásának esélyei napról napra csökkennek, az uniós bank vezető pozíciójának megszerzése Németországban is pozitív visszhangra találna.

Azt is taglalja a napilap, hogy valószínűsíthetően a visegrádi országoknak is jut majd egy uniós kulcspozíció, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint ez a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt lehet, amit jelenleg egy déli tagállam küldötte, az olasz Federica Mogherini tölt be.

 

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemzetközi ballib szerint nagyot nyertek, nem változott semmi:-)))
Tárgyaltak egymással a szocik, az épp, a liberálisok és a zöldek. Semmiben nem tudták megegyezni:-))))
Ez pont olyan lesz, mint a hazai ellenzékünk összefogásai.

Nem kár érte.

A frakcióvezetéshez valamelyest ért, a többi már nagyzási mánia.

Lies don't travel far.
És mindig arra száll vissza, aki hülyének nézi a másikat.

:-)))

Ahhoz képest, hogy senki, sok energiát ölsz bele.

Lesz:-) úgy tűnik.

Barnier nevét először OV mondta ki. Sőt, 2014- ben őt támogatta Junckernel szemben:-)

Bye bye, Szása!

Figyeld meg, mennyire nem fog működni. Semmiben nem lesz egyszerű megegyezniük. Ez a négy pártcsalád elvekben messze áll egymástól, csak a hatalomért fújja össze őket a szél. Pont olyanok lesznek, mint a hazai ellenzék. Állandóan összefognak aztán összevesznek. De itthon ellenzékként ezt nyugodtan tegyék, mert vicces.
Viszont az EU iranyitoitol nem lesz vicces.
Mivel nincs meg meg, hogy melyik posztot ki szerzi meg az öldöklő harcban, egy kicsit előrehaladtál.

Ja, ja ez ilyen egyszerű! Az persze nem számít, hogy mikronka
mit akar lenyomni a szavazatokért cserébe a németek torkán.

Ahogy azt móriczka elképzeli.

Nagyon biztos vagy a dolgokba. Én várok, amíg meglesz a négy pozíció tulaja:-)
A lassusagban egyetértünk. Igaz, szerinted ez még rosszabb lesz.
Pedig hatékonyabbá kéne tenni.
Tudod, a szocik és az epp már nem tud együtt mindent megoldani:-))))) ennek örülhetünk, mert nagyot buktak.

Bocs, de most kellene leállnod. Állítottál valamit, amot nem tudtál alátámasztani. Ez itt ennyi volt, elvtárs. Jelentkezz be a másik nicken, és mehet tovább a Fidesz fikázása.

Nem mindegy. A V4- nem nem mindegy. Európának sem mindegy. Képzeld el azt az opciót, hogy a bizottság elnöke nem akar európai egyesült államokat. Ezzel jelentős irányt ad........

Azóta alakult valami: az epp megegyezett a liberálisokkal a Weber támogatásáról, cserébe a kócos fogú lenne az EP elnöke Tusk helyett. Mondjuk Macron hülyét csinált magából:-))))))
Szerintem ez így együtt nem valós álom.
Majd pénteken talán kiderül valami.

Orbán nem intézte el, a helyzet ennél rosszabb. Úgy tűnik Orbán megint ráérzett valamire, előbb, mint a többiek. Ez pedig többet ér.

Márpedig, ha Merkel azt akarja, hogy német vezetésű legyen az Európai Központi Bank, akkor az is lesz.
Simán érvényesíteni fogja az akaratát.

Veled nem vitatkozom Áder kvalitásaról,
de a hasonlatod leginkább ott sántít, hogy Ádert előléptették, míg Webernél igencsak mocorog a léc.
:-)

Ja, és még valami: Áder nem önjelölt köztársasági elnök volt, egészen pontosan magatoknak és Smittpali ellen indított kampányotoknak közsönhetitek, hogy befutó lett.

Weber viszont önjelölt hasznos idiótaként ácsingózik a posztra, ígérget és nyal jobbra-balra. Majdem sikerült is vele szétveretni a Néppárot. De csak majdnem.

Weber már megbukott.
Merkel is, egyébként.

Nem bizony. Nagy játékos ez a Németország.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés