Salvini: Soha ilyen jó nem volt Róma és Washington kapcsolata

2019. június 18. 10:02
Az olasz miniszterelnök-helyettes az Egyesült Államokban találkozott Mike Pence alelnökkel és a külügyminiszterrel.

Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz, mint most – állapította meg hétfőn Washingtonban Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője, miután tanácskozott Michael „Mike” Pompeo külügyminiszterrel és Mike Pence alelnökkel.

A hosszú távú védelmi és gazdasági kapcsolatok fenntartását mind Róma, mind Washington fontos értéknek tartja – derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből, amely beszámolt a külügyminiszterrel folytatott találkozóról. Eszerint Salvini a két országnak a NATO és a G7 keretében folytatandó hosszú távú együttműködése számos területéről tanácskozott Pompeóval.

A külügyminisztérium közlése szerint az olasz vendég a megbeszélés során felhívta a figyelmet az Oroszország és Irán magatartása miatti biztonsági kockázatokra, valamint az olasz amerikai védelmi együttműködés fontosságára.

A Mike Pence alelnökkel folytatott megbeszélés után Salvini lelkesen állapította meg, hogy a két ország most közelebb áll egymáshoz, mint valaha. Mint fogalmazott, 99 százalékban egyetértenek. „Pence kifejezte óhaját, hogy hosszú távon dolgozzon velem és Olaszországgal” – mondta Salvini. „Amikor Trumpot 2016-ban megválasztották, mi voltunk az egyetlenek, akik neki szurkoltunk, s ezt itt nem felejtették el” – tette hozzá.

A francia német „túlzott hatalom” évei után talán Washingtonban is megértették, hogy van alternatíva Párizzsal és Berlinnel szemben – mondta az olasz miniszterelnök-helyettes, aki szerint Olaszország ki fog törni a „ketrecből”, nem fogja beérni a Brüsszel által eléje szórt morzsákkal. „Ha hagyják, hogy magunk alakítsuk Olaszországot, semmitől és senkitől sem félünk” – mondta. Hozzáfűzte: Róma számít Brüsszel „jóérzésére” és Washington támogatására.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés