Ébresztő

2019. június 18. 10:36

Rónay Tamás
Népszava

Többek szerint is a szégyen városának lehetett volna nevezni Görlitzet, ha Sebastian Wippel nyerte volna a helyi választásokat az AfD színeiben.

„A lengyel határnál fekvő 56 ezres város, Görlitz lakói egy időre Párizsban érezhették magukat: a polgármesterválasztás május végi első fordulója után hasonló helyzet alakult ki, mint a 2002-es francia első fordulója után. Akkor kellemetlen meglepetésre a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen került az elnökválasztás második fordulójába. Ezt látva valóságos tömegmozgalom indult, melynek nyomán Jacques Chirac nagy fölénnyel utasította maga mögé a Nemzeti Front alapítóját.

A görlitzi választás első fordulójában szintén egy szélsőjobboldali politikus, az Alternatíva színeiben induló Sebastian Wippel végzett az élen, megelőzve a CDU jelöltjét, Octavian Ursut. Ezután ébredtek fel a demokratikus erők a keletnémet városban, és összefogtak, hogy megakadályozzák a szélsőséges, bevándorlásellenes párt vezetőjének győzelmét. De 33 neves művész, közéleti személyiség is figyelmeztetett arra: Wippel győzelme esetén Görlitzet örökre a szégyen városának nevezhetik.

Az összefogás sikerrel járt, a várost nem vette be a szélsőjobb, Ursu tíz százalékot vert rá ellenfelére. Ám a veszedelmes keletnémet viszonyokat jelzi: a demokratikus erők teljes összefogása kellett ahhoz, hogy legyőzzék a gyűlöletkeltésre építő jelöltet. Ez mindenképpen aggasztó előjel a szeptemberi választások előtt, amikor Szászországban és Brandenburgban járulhatnak az urnákhoz a választók – abban a két tartományban, ahol a felmérések szerint már az AfD a legerősebb politikai erő.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150242

Ajánljuk még a témában