Čaputová köztársasága

2019. június 18. 13:55

Bauer Tamás
Facebook
Utoljára Göncz Árpád volt olyan köztársasági elnök, aki így szólt volna országának polgáraihoz.

„Valami ilyesmit mi is elmondhatunk: utoljára Göncz Árpád volt Magyarországon olyan köztársasági elnök, aki olyan hangon beszélt országának polgáraihoz, mint most Čaputová.

Hosszasan sorolhatnám a beszéd szebbnél szebb részeit. Más világ ez, mint Orbán Kövér, Áder és társaik világa. Egy felvilágosult európai demokrata jelenik meg minden mondatában. Egyetlen dolgot emelek csak ki most, amely összefügg a kisebbségi nyelveken elmondott köszönömmel. Čaputová nem a »szlovákokhoz« szól, hanem polgártársaihoz (»spoluobčania, spoluobčianky«), amiben benne vannak az ország nem szlovák nemzetiségű lakói, viszont nincsenek benne a külföldön élő, nem szlovák állampolgárságú szlovákok.

Tudjuk, a magyar állam fideszes vezetői úgy szólítják meg azokat, akiket megszólítanak, hogy »magyarok, határon innen és túl«. Ez utóbbi felel meg a Fidesz államfelfogásának: az orbáni alaptörvény és választójogi törvény a magyar államot etnikai alapra helyezte. Ma már ott tartunk, hogy ezt az ellenzékiek többsége is magától értetődőnek tekinti. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tamás, akkora elvárás, hogy az állam polgárai magyarnak vallják magukat? Csak szólok, hogy ez nem jelenti azt, hogy az ember ne lehetne öntudatos szlovák, szerb, horvát, román, cigány vagy ruszin is egyúttal.

Nem bírta ki, muszáj a felszínen maradni.

Szánalmas kis seggnyaló vagy. Hazaárulók Pártja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés