Kié Nagy Imre szobra a Jászai Mari téren?

2019. június 17. 12:45

Jámbor András
Mérce
Ha az állampárt beszennyez, vagy megpróbál beszennyezni valamit, azt el kell hajítanunk?

„De az ellenzéki szereplőknek, az egykori barátoknak vajon tényleg hagyni kell az emlékművet?

A kérdés alapvetően nem tűnik olyan fontosnak, de mégis a szokásos ellenzéki kérdést hozza elő, mit jelent kollaborálni? Ha az állampárt beszennyez, vagy megpróbál beszennyezni valamit, azt el kell hajítanunk? Nem kéne inkább azért harcolni, hogy minél több dolog maradjon a miénk és közös ahelyett, hogy kidobjuk azt, amit kollaborációnak vélünk?

Ugyanez a kérdés felmerül sok más esetben, akár kevésbé szimbolikusan is. Mit jelent a részvétel a rendszerben, és hol kell ennek meghúznia a határait? Részvételt jelent-e a rendszerben, ha annál a szobornál emlékezünk, ahol az elmúlt majdnem 20 évben mindig, figyelmen kívül hagyva azt, hogy ezt a szobort meggyalázták? Vagy úgy kell elutasítani a rendszert, hogy megtagadunk mindent, ami kapcsán akár csak kicsit is elhajlással vádolhatjuk magunkat, és a rendszer bármely döntésének legitimációjával?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó ez a "kollaborálás" szöveg. Állítólag az "európaiak" és "demokraták" a gyűlölet ellenségei, a másság tisztelői. De ha valaki véletlen egyet mer érteni bármivel, amit a kormány tesz, mond, gondol, tervez, az természetesen csak kollaboráns lehet...

Szerencsétlen fogalmatlan.

A Nagy Imre szobor őrjöngésetek ellenére szuper helyre került, ahol ráadásul jobban is mutat. Ugyanez történt a József Attila szoborral, noha akkor is hosszasan, világvégét vizionálva tajtékoztatok.

A kettő között a különbség, h. míg József Attila zseniális költő volt, egy csoda, addig Nagy Imrét a puszta, látszólag önként vállalt halála magasztalta föl. A látszólagot arra értem, h. az is lehetséges, tudta, mert ismerte a közeget, ami körülvette, h. EZT nem lehet élve megúszni, így talán a családot békén hagyják. Ez is nagy dolog, de nem összehasonlítható érték.

Nyilván akkor telepítették át a szobrot, mikor NEM volt alkalmatok cirkuszt csinálni. Jól tették.

Harcolni akartok? Úgy olvastam tőletek, hogy eddig csak Orbán Viktor szeret harcolni, bár számtalanszor számtalan ellenzéki médiamunkás, és politikus harcara buzdít benneteket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés