Nem vagyok Superman

2019. június 14. 11:56

Karácsony Gergely
24.hu

Unom, hogy azt méregetjük, melyikünk a legnagyobb kicsi.

„Visszanézte Gyurcsány Ferenc interjúját az ATV-n?

Nem. Kellett volna?

Van benne egy olyan pont, amikor a DK elnöke arról beszél, hogy elment ön mögül a támogatás, mert önre égett egy botrány. Nem kezd el hangosan szitkozódni vagy nevetni, amikor ezt pont Gyurcsány Ferenctől hallja?

Ha az ember ellenzéki politikus, sok helyzet van, amikor a nevetés, de legalább a fanyar mosoly az adekvát reakció. De ha már önkritikával kell élnem, akkor a főpolgármester-jelölti kampányom az EP-kampány finisiében kicsit leült, és hálás vagyok azért, hogy most újra be kell gyújtani a rakétákat. Nézzük mindennek a jó oldalát.

Igazat ad abban, hogy elment ön mögül a támogatás?

Elment? Inkább elviszik, nem? A DK párthatározata szerint a DK támogatása ment el, egyelőre a többiről nem tudok, lévén az előválasztás nem a pártok ügye, hanem a budapesti demokratáké. Nem vagyok abban a helyzetben, hogy minden héten csináljak egy közvélemény-kutatást, az utolsó szerint egyébként hibahatáron belül vagyok Tarlóshoz képest, hiszen legyőzni mégiscsak őt kell először, hogy aztán legyőzzük Budapest problémáit is. Az előválasztás kiváló alkalom lesz arra, hogy kiderüljön, a budapestiek hány százaléka áll valaki mögött. Legutóbb 81 százalékkal nyertem, most több jelölt van és más helyzet, ilyen kiugró eredményre nem számítok, de meg fogom nyerni.

Attól nem tart, hogy az MSZP is kifarol ön mögül?

Az MSZP-nek most különösen érdeke, hogy támogasson és segítsen. Teszi is, és ott áll mögöttem a Párbeszéd és a Szolidaritás Mozgalom is.

Pont az érdekre szerettem volna utalni. Korábban azt mondta, hogy amikor ön vezette az MSZP listáját, akkor 12 százalékkal végeztek, most pedig 6,5 százalékon.

Ezek a tények.

Akkor nem az van, hogy ön a támogatás az MSZP mögött és nem fordítva?

Itt most mégiscsak egy embert keresünk, aki leginkább képes azt a sokszínű, de változást akaró budapesti többséget képviselni. Mert a változást akarók voltak többségben már tavaly tavasszal is és az ellenzéki pártok támogatói az európai parlamenti választáson is jóval többen voltak a Fidesz támogatóinál. Adott tehát a változás esélye Budapesten, és én azt tartom a legfontosabb dolgomnak, hogy ezt az esélyt ne hagyjam elcseszni.

Egyelőre azt keresik, aki a legtöbb ellenzéki szavazót meg tudja szólítani.

Igen, erre van az előválasztás, amiért én régóta küzdök, és ezért gondolom, hogy ez nem egy pártos ügy, mint ahogy Budapest jövője sem pártügy. Nem arról kellene szólnia, hogy melyik párt nyeli le a másikat az ellenzéki rivalizálásban. Én már unom, és szerintem a választók is unják, hogy azt méregetjük, melyikünk a legnagyobb kicsi, ahelyett, hogy nagy dolgokra szerveződnénk Budapesten. Én nem tekintek magamra pártjelöltként, bár természetesen a pártok nélkül nem lehet nyerni, hiszen a választás egy nagyon egyenlőtlen küzdelem, amit a pártok szervezeti ereje nélkül nem lehet megnyerni. De azt gondolom, hogy ha csak az a politikai termékünk, hogy az ellenzéknek van egy jelöltje, akkor nem tudunk, és nem is biztos, hogy érdemes nyernünk, mert Budapesten az önkormányzati választás nem lehet a Fidesz és az ellenzék versenyfutása. Van egy város, aminek az az igénye, hogy a választók az önkormányzatokon keresztül eldöntsék, hogyan szeretnének benne élni, és erre nincs lehetőségük, mert Tarlós rég elvesztette főpolgármester-jellegét, és a Fidesz helytartójaként viselkedik. Ezt az embert egyvalaki, Orbán Viktor választotta jelöltnek, de én azt remélem, hogy a kihívóját sok tízezer budapesti demokrata fogja megválasztani.

Tarlós Istvánt is megválasztották.

Persze, a többi közt azért, mert az ellenzék képtelen volt együttműködni. Tarlósnak volt kilenc éve, de azóta Budapest sokkal rosszabb hely lett, és talán ez is hozzájárult, hogy a budapestiek az elmúlt két választáson nagyon nagy többségben szavaztak azokra a pártokra, amelyek változást akarnak. Az a kérdés, hogy az ellenzék a maga összes terhével, adottságaival képes-e olyan politikát csinálni, amely nem a legsikeresebb vesztest keresi, hanem azt, hogy tudnak-e közösen élő és élhető Budapestet csinálni.

Rossz politikai döntés volt, hogy nem ön vezette az MSZP az EP-listáját?

Félreértés ne essék, ennek gondolata nem tőlem eredt. Nem vagyok Superman és nincs három életem, és jó ideje már szakértőkkel, támogatókkal Budapest megújítására készülök; nem egy hete kezdtem. Mégis volt egy politikai felvetés, amely az én listavezetői szerepemet mérlegre tette, de a DK hamar világossá tette, hogy akkor tud támogatni, ha abban a versenyben, amelyben egyébként az ellenzéki pártok egymás riválisai, nem én vagyok a zászlóhordozó az első sorban. Ez egy normális igény, ehhez én tartottam is magam, nem is esett nehezemre, nem vagyok beoltva azzal a betegséggel, hogy mindenhol magamat tolom előtérbe."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150071

Ajánljuk még a témában