Csak most érkeztünk a startmezőre

2019. június 14. 18:53

Jávor Benedek
Facebook
Európa két fele nem haladhat két külön fejlődési pályán anélkül, hogy a keletkező feszültségek alá ne ásnák a működését.

„Az EP-választások megmutatták, hogy Európa stabil, úgy tűnik sokkal stabilabb, mint gondoltuk. Ez jó hír. Vannak azonban olyan megosztottságok, amik aggodalomra adnak okot. Míg a magországokban az euroszkeptikus, populista előretörés a jelek szerint megtorpant, sőt a visszájára fordult, addig a közép-kelet-európai régióban, így Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és máshol él és virul, sőt, megerősödött a mostani választáson. Európa két fele nem haladhat két külön fejlődési pályán anélkül, hogy a keletkező feszültségek alá ne ásnák a működését.
 
A mostani biztató EP-választási eredmények kapcsán a legnagyobb hiba amit elkövethetünk, hogy elégedetten hátradőlünk, hogy nincs semmi baj. Valójában csak most érkeztünk a startmezőre. A populizmust, az euroszkepticizmust felemelő alapvető okokra továbbra sem tudtunk választ adni. A 2007-2008-as pénzügyi válság súlyosan érintette az európai társadalmakat, a válságra adott tagállami és európai válaszok pedig kiábrándították az európai polgárokat. Elvesztették a hitüket abban, hogy Európa értük dolgozik. A munka csak most kezdődhet: a meggyőző Európa-párti többséggel az EP-ben valósággá kell formálni a 2017-ben elfogadott Európai Szociális Pillérről szóló dokumentumot. A gazdasági és pénzügyi unió mellé oda kell tennünk a társadalmi szolidaritás, a szociális kohézió Európáját, és a jogállamisági mechanizmusok elfogadásával az Unió alapértékei mentén a politikai értékközösséget, a politikai uniót is. Máskülönben 5 év múlva könnyen lehet, hogy sokkal szomorúbb EP-választási eredményeket nézhetünk majd. Ez a következő 5 év nagy tétje, ebben kell sikeresnek lennünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Benedek, színtévesztő vagy. Ez számodra a célszalag, nem a startvonal.

A valódi szakadás ott húzódik, hogy a keresztény alapító atyák - Adanauer, Schumann, stb - örökségét a bal-liberálisok ki akarják sajátítani, "az" EU "értékeinek" a saját felfogásukat kikiáltva.

Most hol fog feljelentgetni? A vérében van, már hiányozhat is neki, mert kizokkent a ritmusból

Eddig is két pályán haladtak. A nyugati fél gyarmatosította a világ nagy részét, a keleti fél küzdött, hogy legalább őt ne gyarmatosítsák (túlságosan).

Na akkor nézzük sorra:

Talán természetes, hogy valaki nem farkát behúzva dicsőíti a messze nem tökéletes, diktatórikus birodalmat előkészítő EU-t. Ebben pedig hol nyer, hol veszít. Ha jól tudom, a liberalizmus - igaz, csak szavakban - a véleményszabadság pártján áll.

Közigazgatási bíróság máshol is van, a bírói függetlenség pedig valóban hibázik, a bírákat nem hagyják függetlenedni a te kedvenceidtől. Tudod: érzékenyítés a ti dogmáitok iránt. Azt ugye lehet, tenni ellene viszont tilos.

A Népszabadságból még a baloldal is megszabadult, egy üzletemberre ruházva saját tulajdonrészét. Akkor miért számít, hogy utána mi történt?

Az ELIOS ügy lényege az, hogy EU pénzből nem egy külföldi céget bíztak meg, hanem az adott témában hazai céget hoztak létre, amely ha beindul, szükségtelené teszi az adott szolgáltatás igénybevételét. Így a profit itthon képződik, nem külföldön. Ez viszont szembe megy azzal felépített rendszerrel, amit Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa azzal a példával érzékeltetett, hogy az EU-s pénzekből fakadó lengyel megrendelések miatt Németország valójában haszonélvezője az uniós támogatásoknak. Ez nyilván így van a többi támogatott ország esetében is, tehát fel kell lépni azok ellen, akik ebből megtalálták a kiutat. Azt kell hangoztatni, hogy lenyúlják az uniós pénzeket, miközben azok ugyanúgy hasznosulnak, csak nem ott költik el azokat, ahol ezt elvárnák.

A Soros hálózatokról, annyit, hogy mára a globalisták általuk fizetett civil NGO-kba szervezik ki a nem tetsző kormányok elleni kritikát, majd erre úgy hivatkoznak, mint tőlük független megfellebezhetetlen véleményre. Ócska trükk, semmiben sem különbözik attól, amikor a kommunisták a népre hivatkozva terrorizálták a népet, mert az nem értett velük egyet.

A CEU nem tudott trükközés nélkül betartani egy olyan törvényt, amit a többi külföldi egyetem betartott. De úgy tűnik a beharangozott bajor akkreditáció sem megy az ottani hasonló törvények miatt.

A bölcsek pedig majd bölcsen elvégzik a dolgukat. Nem Orbán fog rosszul kijönni belőle. A bölcsek egyike, Wolfgang Schüssel már megismerte ezt a vegzatúrát, majd elmondja a másik kettőnek, hogyan élte meg.

Az EU-nak pedig nincsenek értékei, diktátumok vannak, mert úgy érzik, ők felsőbbrendűek a 2004-ben felvett volt szocialista országokhoz képest. De kioktatással nem sokra mennek, jelen állás szerint az EU az egykori vasfüggöny mentén szakadni fog, és nem a keleti régió bűne lesz.

Az EU nem attól lesz értelmezhető valami a világban, ha ideológiai terrorral próbál egységesnek látszani. Mert az így teremtett egység csak látszat lesz.

A te bábudat már leütötték, Jávor.

Nem a mezőn ez áll: csak hetes dobással térhetsz vissza a játékba. :-D

Valahol olvastam, az, hogy az EU pénzek hazai cégeknél hasznosuljanak, Simicska találmánya volt. Az ELIOS-nál úgy tűnik, maga az ötlet kevés volt, a receptből hiányozhatott valami, amit csak Simicska tudott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés