Csak most érkeztünk a startmezőre

2019. június 14. 18:53

Jávor Benedek
Facebook

Európa két fele nem haladhat két külön fejlődési pályán anélkül, hogy a keletkező feszültségek alá ne ásnák a működését.

„Az EP-választások megmutatták, hogy Európa stabil, úgy tűnik sokkal stabilabb, mint gondoltuk. Ez jó hír. Vannak azonban olyan megosztottságok, amik aggodalomra adnak okot. Míg a magországokban az euroszkeptikus, populista előretörés a jelek szerint megtorpant, sőt a visszájára fordult, addig a közép-kelet-európai régióban, így Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és máshol él és virul, sőt, megerősödött a mostani választáson. Európa két fele nem haladhat két külön fejlődési pályán anélkül, hogy a keletkező feszültségek alá ne ásnák a működését.
 
A mostani biztató EP-választási eredmények kapcsán a legnagyobb hiba amit elkövethetünk, hogy elégedetten hátradőlünk, hogy nincs semmi baj. Valójában csak most érkeztünk a startmezőre. A populizmust, az euroszkepticizmust felemelő alapvető okokra továbbra sem tudtunk választ adni. A 2007-2008-as pénzügyi válság súlyosan érintette az európai társadalmakat, a válságra adott tagállami és európai válaszok pedig kiábrándították az európai polgárokat. Elvesztették a hitüket abban, hogy Európa értük dolgozik. A munka csak most kezdődhet: a meggyőző Európa-párti többséggel az EP-ben valósággá kell formálni a 2017-ben elfogadott Európai Szociális Pillérről szóló dokumentumot. A gazdasági és pénzügyi unió mellé oda kell tennünk a társadalmi szolidaritás, a szociális kohézió Európáját, és a jogállamisági mechanizmusok elfogadásával az Unió alapértékei mentén a politikai értékközösséget, a politikai uniót is. Máskülönben 5 év múlva könnyen lehet, hogy sokkal szomorúbb EP-választási eredményeket nézhetünk majd. Ez a következő 5 év nagy tétje, ebben kell sikeresnek lennünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150106

Ajánljuk még a témában