A dínók utáni Európa egyik legnagyobb ragadozójára bukkantak

2019. június 14. 21:12
Közel száz éve találtak rá a csontjaira, de csak most állapították meg a lelet különlegességét.

A mai Svájc területén élt 44 millió évvel ezelőtt az a ragadozó, amelyik nagyobb volt a kor összes többi húsevőjénél – olvasható a Bázeli Múzeum pénteki közleményében.

Maradványait a 20. század elején tárták fel Solothurn svájci kanton Egerkingen városában, azóta a Bázeli Természettudományi Múzeum gyűjteményében őrzik. Két kutató, a bázeli Bastien Mennecart paleontológus és Floreal Sole, a belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa megvizsgálták a múzeumban őrzött fogakat és állkapocscsontokat.

Az Európát 56-23 millió évvel ezelőtt benépesítő húsevő emlősök egyik leggazdagabb csoportja az úgynevezett hyaenodonok voltak. Többféle éghajlaton éltek, élőhelyük szerint fejlődtek ki testi jellegzetességeik.  Az összes eltérésük ellenére a tudomány eddig abból indult ki, hogy a testük legfeljebb 70 centiméteresre nőtt meg. Húsz kilogrammosnál nehezebb egyedet nem ismertek.

Mindkét tudós saját adataival igazolta, hogy a hyaenodonok között volt olyan faj, amelyik  akár 30 kilogrammot nyomott és nagyjából egyméteresre is megnőtt, tehát az eddigi testméretei akár ötven százalékkal is nagyobbak lehettek az eddig véltnél.  A hyaenodonok családfája új, eddig ismeretlen fajjal bővült, amelyik a Cartierodon egerkingensis nevet kapta. A név egyrészt Robert Cartier gyűjtő előtt tiszteleg, benne van a fogat jelentő görög odon, valamint Egerkingen, a megtalálási hely neve.

(MTI, fotónk illusztráció)

 

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tényleg szenzációhajhászásnak tűnik. Nem egy tyrannosaurus rex a kicsike. Akért nem szeretnék egy falkával találkozni, de egy falka mai hiéna elől sem szívesen menekülnék a szavannán...

Akik Erdély őslakosságát alkotják már a kőkortól kezdve, de a gonosz magyarok megpróbálták őket kiirtani a középkorban.

Meg akik tudtak röpülni és védettebb helyet találtak. A mai madarak valószínűleg a dinok egy röpülő alfajának a leszármazottai. Egyébként ez a kis-nagy ragadozó átmeneti korban élt, a nagytestű ragadozó dinok már kihaltak, a komolyabb ragadozó emlősök ( pl. kardfogú tigris) pedig még nem jelentek meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés