A dínók utáni Európa egyik legnagyobb ragadozójára bukkantak

2019. június 14. 21:12

Közel száz éve találtak rá a csontjaira, de csak most állapították meg a lelet különlegességét.

A mai Svájc területén élt 44 millió évvel ezelőtt az a ragadozó, amelyik nagyobb volt a kor összes többi húsevőjénél – olvasható a Bázeli Múzeum pénteki közleményében.

Maradványait a 20. század elején tárták fel Solothurn svájci kanton Egerkingen városában, azóta a Bázeli Természettudományi Múzeum gyűjteményében őrzik. Két kutató, a bázeli Bastien Mennecart paleontológus és Floreal Sole, a belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa megvizsgálták a múzeumban őrzött fogakat és állkapocscsontokat.

Az Európát 56-23 millió évvel ezelőtt benépesítő húsevő emlősök egyik leggazdagabb csoportja az úgynevezett hyaenodonok voltak. Többféle éghajlaton éltek, élőhelyük szerint fejlődtek ki testi jellegzetességeik.  Az összes eltérésük ellenére a tudomány eddig abból indult ki, hogy a testük legfeljebb 70 centiméteresre nőtt meg. Húsz kilogrammosnál nehezebb egyedet nem ismertek.

Mindkét tudós saját adataival igazolta, hogy a hyaenodonok között volt olyan faj, amelyik  akár 30 kilogrammot nyomott és nagyjából egyméteresre is megnőtt, tehát az eddigi testméretei akár ötven százalékkal is nagyobbak lehettek az eddig véltnél.  A hyaenodonok családfája új, eddig ismeretlen fajjal bővült, amelyik a Cartierodon egerkingensis nevet kapta. A név egyrészt Robert Cartier gyűjtő előtt tiszteleg, benne van a fogat jelentő görög odon, valamint Egerkingen, a megtalálási hely neve.

(MTI, fotónk illusztráció)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150115

Ajánljuk még a témában